Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbacio je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je upotrijebio bonske ovlasti kako bi se osigurao novac za Opće izbore u listopadu 2022. godine.

Dodik je ponovio stav kako Schmidt ''nema formalno imenovanje'', pa zbog toga nema bonske ovlasti niti može da intervenira u državi, javlja RTRS.

''U situaciji kada je Vijeće ministara riješilo značajan dio tog problema, očigledno je da je njihova namjera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH'', kazao je lider SNSD-a, te nastavio:

''BiH ne postoji kao suverena država, ona je propala, a ovo je zakucavanje te propasti od tako neodgovornih osoba i struktura''.

Podsjećamo, Christian Schmidt je danas reagirao nakon poziva SIP-a da se osigura traženi cjelokupan iznos od 12,5 milijuna KM za organiziranje ovogodišnjih izbora. Dio (9,7 milijuna KM) je jučer osiguran u ove namjene nakon usvajanja Nacrta proračuna za 2022. godinu na sjednici Vijeća ministara, a Schmidt je danas donio odluku da se odmah moraju osigurati ta sredstva i upotrijebio bonske ovlasti, točnije, nametnuo Odluku o financiranju izbora koji će se održati 2. listopada ove godine.