Suda Bosne i Hercegovine zakazao je ročište za izjašnjavanje o krivici u slučaju Milorada Dodika. Ročište je zakazano za ponedjeljak 16. listopada u 13 sati.

Tužiteljstvo BiH, podsjetimo, optužilo je Dodika i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika RS za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. No, Dodikovi odvjetnici, u prigovorima su tvrdili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji jer je "Schmidt nelegalan".

Odbijanjem svih prigovora sada počinje Dodiku sudski proces.

Tužiteljstvo BiH jutros je službeno na svojim stranicama objavilo kompletnu optužnicu protiv Dodika i Lukića. U njoj se navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u razdoblju od 1. do 9. srpnja, svjesno, iako su znali da je Schmidt donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt poništio je 1. srpnja zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".

Prema krivičnom djelu, pošto je kazna zatvora manja od pet godina, Dodiku će morati suditi sudac pojedinac koji će biti izabran sustavom za automatsko upravljanje predmetima CMS, točnije Random sustav.