Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, dok je dolar blago ojačao jer se ulagači nadaju poreznoj reformi u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,15 posto, nakon 13 dana rasta, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,3 posto, no na tjednoj je razini u blagom minusu.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti prijedlog porezne reforme predsjednika Donalda Trumpa.

Jučer je Senat odobrio prijedlog proračuna za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih promjena bez podrške demokratskih zastupnika.

Provede li se porezna reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo potaknuti potrošnju i ubrzati rast gospodarstva.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su jučer pale više od 1 posto zbog rasta zaliha u SAD-u i dobitonosne prodaje na koju su se ulagači odlučili nakon četiri dana rasta cijena.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla jedan cent, na 57,24 dolara, a na američkom za sedam centi, na 51,36 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao, pa se jutros njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 93,44 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,39 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 113,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1800 na 1,1815 dolara.