Kupnja čeličnog sudopera znači dodati dašak bezvremenskog dizajna u vaš kuhinjski prostor. Međutim, čak i ovaj popularni materijal ima nedostataka, osobito kada se čisti neprikladnim i korozivnim proizvodima.

Čelik je s vremenom sklon ogrebotinama i mrljama, gubi svoj prirodni sjaj i stvara patinu. Postoji prastara metoda koja se može upotrijebiti odmah, čak je i jeftina, kako bi sudoper ponovno bio sjajan i čist, kao da je upravo kupljen, piše jutarnji.hr.

Čelični sudoper uništen, koji su uzroci?

Kao što je gore spomenuto, kupnja čeličnog sudopera daje onu vrijednost koja naglašava cjelokupno životno okruženje. Postoje brojne ne samo estetske prednosti u korištenju ovog materijala, već i nedostaci ako se ne koristi i ne čisti optimalno. Važno je da čelični sudoper – s obzirom na njegovu osjetljivost – bude tretiran proizvodima koji ga ne mijenjaju u boji i ne stvaraju patinu.

Tijekom vremena čelik je sklon ogrebotinama i gubi svoju sjajnu patinu sve dok ne postane star i estetski neprivlačan. Zatim, kada dodate upotrebu kemikalija s korozivnim agensima, postaje teško vratiti se na staro. Glavni uzroci oštećenog i prljavog čeličnog sudopera su istrošenost, nepažnja pri pranju posuđa i uporaba neprikladnih proizvoda.

Osim toga, nakon uporabe čelik treba potpuno osušiti kako bi se uklonio višak vode i vlage. Naprotiv, ako ga ostavite potpuno mokrog, možete primijetiti mrlje koje se s vremenom teško uklanjaju.

Stara metoda čišćenja čelika sudopera: dovoljna su dva sastojka

Važno je učestalo koristiti ocat i očistiti ovu površinu ovom starom i jeftinom metodom. Osim toga, glavni sastojci su deterdžent i soda bikarbona. Dvije kapi sredstva za pranje posuđa zajedno sa žlicom sode bikarbone nanesite na površinu i ostavite nekoliko minuta. Odmah nakon toga prođite četkom s mekim čekinjama ili krpom i pokušajte nježno istrljati područja.

Temeljito isperite i zatim obrišite krpom kako biste uklonili sve tragove vode i vlage. Za optimalne rezultate ovog postupka najbolje je ponavljati ga jednom tjedno, kako bi čelik uvijek bio sjajan te dubinski nahranjen izravnim djelovanjem natrijevog bikarbonata.