Američka vojska će u sljedeće četiri godine drastično povećati angažiranje bespilotnih letjelica, u cilju povećanja svojih obavještajnih sposobnosti i sposobnosti izvršenja napada u sve većem broju konfliktnih zona u svijetu, objavio je The Wall Street Journal.

Pentagon planira do 2019. godine povećati broj letova dronova sa sadašnjih 61 na dan na čak 90, izjavio je za The Wall Street Journal viši dužnosnik američke vojske.

Kako prenosi Tanjug, to je prvo značajno povećanje broja letova u sklopu kontroverznog američkog programa korištenja bespilotnih letjelica od 2011. godine, što ukazuje na povećanje broja kriznih područja u svijetu.

Osim što će osigurati bolje nadgledanje u regijama kao što su Ukrajina, Irak, Sirija, Južno kinesko more i sjever Afrike, novi plan će povećati sposobnosti Pentagona da provodi smrtonosne napade bespilotnim letjelicama.

Taj program, čiji je obujam značajno povećan od početka mandata predsjednika Baracka Obame, predmet je česte kritike ljudi koji navode da u napadima dronova ginu mnogi nevini civili.

Nevladine organizacije navode da je u napadima američkih dronova poginulo najmanje 3.000 ljudi, navodi The Wall Street Journal.