Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na zavodima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih, prenosi Dnevni avaz.

Prema tim podacima, najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih znanosti, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji. Pokazalo se to i tijekom redovne komunikacije s poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

”Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima”, naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje. Da na našem tržištu zaista nedostaje radne snage, na što stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama. Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ovdašnji ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plaća u odnosu na prethodne godine.

I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnike. Kako se Avazu požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija. Sve je teže i građevinarima, koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge, sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera… Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do 100 KM.