Austrijanac Dominic Thiem je sa 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5 nakon dvodnevne borbe koja je trajala ukupno četiri sata i 20 minuta pobijedio Novaka Đokovića i izborio finale Roland Garrosa.

Austrijancu je to treća pobjeda u devet međusobnih susreta i druga u Roland Garrosu. Godine 2016. u polufinalu pariškog turnira slavio je Đoković, koji je potom u finalu dobio Andyja Murrayja i tako osvojio svoj jedini naslov u Roland Garrosu. No, 2017. četvrtfinale Roland Garrosa pripalo je Thiemu, kao i ovaj povijesni meč.

Prvi tenisač svijeta nakon dvodnevne borbe s Thiemom neizbježno se morao osvrnuti na sve što se događalo na terenu, ali i oko njega, na uvjete za igru i odluke organizatora.

"Iskreno da vam kažem, ne znam što je taktika u ovakvim uvjetima, pogotovo u petak. To je stvarno preživljavanje, ubaciti jednu loptu više od protivnika u teren i pronaći način za osvojiti poen", rekao je popularni Nole.

Na pitanje je li se sa igračima razgovara o uvjetima prije izlaska na teren i postoji li neki postupak, Đoković je odgovorio kako nema preciznih pravila po pitanju vjetra.

"Ako je u pitanju jaka kiša, pljusak, logično je da se zatvara zato što ne žele da štete i škode terenu i naravno to je nešto što odlaže meč. Što se tiče vjetra, tu nema preciznih pravila, meni je supervizor jučer rekao da dok god neki predmet ne uleti na teren i ne postane opasno po ljude i igrače, onda se igra. U prvom gemu meča je uletio kišobran, umalo nije ozlijedio čovjeka na tribinama. Od mene je bio tri metra, nisam znao da je kišobran tako bezopasan u tim uvjetima", kaže Novak Đoković.

Jasno mu je da uvjeti jednako vrijede za sve i da organizatot turnira ima svoju logiku poslovanja.

"Oni su tako odlučili. Ali znate što, vi morate uzeti u obzir i veličinu ovog turnira. Za njih je odgađanje meča za jedan dan nešto što je ogroman trošak. Tako da tu ima mnogo više biznisa nego sporta. Nije im to prioritet i ne samo u tenisu, nego u svim komercijalnim, globalnim sportovima – mnogo se više pažnje usmjerava na vrijednost ulaznice nego na to kako se igrači osjećaju na terenu. Ali dobro, to je tako kako je, prihvaćam to, moram, dio sam sporta koji volim i igram na profesionalnom nivou. Nije ni prvi ni posljednji put ni meni ni nekom drugom igraču da je dio takve situacije", kazao je.

Đoković je porazom protiv Thiema onemogućen da dohvati i četvrti Grand Slam naslov zaredom. Osim što bi tako drugi put u karijeri bio vlasnik sva četiri najveća turnira u isto vrijeme, tzv. Nole Slama, drugi put u karijeri bi kompletirao Career Slam, tj. kompletirao tzv. Double Career Slam - odnosno dvaput osvojio sva četiri GS-a, a to u Open eri nije uspio napraviti - nitko!

U cijeloj povijesti tenisa napravili su to samo Australci Rod Laver i Roy Emerson.