Novak Đoković se priprema za nastup na Wimbledonu. Nije igrao Australiju, u Roland Garrosu je došao do četvrtfinala, kako stvari stoje u ovom trenutku neće igrati niti US Open. Ipak u All England Clubu, Novak je prvi favorit, jer nema Medvedeva, Zvereva, Nadal nikada nije briljirao na ovoj podlozi, tek bi mu neki mlađi tenisač mogao pokvariti račune.

Ali pitanje je koliko mlađi mogu na travi, recimo Tsistipas, Alcaraz, Felix Auger-Aliassime, Berrettini koji je dobar na travi, Hurkacz također. Na prvom družanju sa novinarima, Novak je pričao o svojim očekivanjima ali i nekim drugim stvarima.

"Za sada mi nije dozvoljeno da uđem u SAD i ovdje mi je to dodatna motivacija. Ne mogu mnogo toga da uradim, na američkoj vladi je da li će dozvoliti ulazak u zemlju nevakciniranim osobama" istako je Novak koji na ovom Wimbledonu ne brani ništa osvojih bodova, jer se oni odlukom ATP neće dijeliti.

"To će više utjecati na druge tenisače nego na mene. Ne želim da kažem da bodovi nisu bitni, ali za mene nisu važni kao ranije. Sada više ne jurim za plasmanom kao nekada kada sam želio da oborim Federerov rekord. To mi više nije prioritet. Od Australije do sada nisam uspio da odbranim 4.000 bodova i to me pogađa. Ali, to mi nije primarni cilj", rekao je Novak koji se dotakao tenisača koji nemaju pravo nastupa, iz Rusije i Bjelorusije.

"Ne slažem se sa zabranom Rusima i Bjelorusima da igraju. Ne vidim zašto su oni krivi za ono što se desilo. Smatram da to nije pošteno prema njima. Podsjećam da od 1992. do 1996. Srbi nisu mogli da učestvuju na međunarodnim takmičenjima tako da ih razumijem" naglasio je Đoković.