Jedan muškarac je poginuo, a jedna osoba je ozlijeđena u nesreći koja se u nedjelju poslijepodne dogodila na planini Bjelašnici kod Sarajeva, potvrdila je sarajevska policija i Gorska služba spašavanja (GSS) čiji su pripadnici sudjelovali u potrazi za stradalima. Sve okolnosti nesreće nisu razjašnjene, no navodno je planinare koji su pješačili ka vrhu Bjelašnice doslovno odnio vjetar.

U operaciji spašavanja stradalih planinara uključile su se i oružane snage BiH pa je njihovim helikopterom do bolnice evakuirana jedna ozlijeđena žena.

Glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu Muamera Šehić kazala je kako je žena dovezena u teškom stanju, te da joj je život ugrožen.
 

Radiosarajevo.ba navodi kako je smrtno stradao mladić inicijala D.N. Kako su ispričali svjedoci događaja, stradali mladić bio je iskusan i dobar planinar, omiljen i poštovan među kolegama.

- Uvijek su u ovakvim slučajevima informacije oprečne. Kako kažu oni koji su bili bliže mjestu nesreće, djevojka je pala, a mladić ju je krenuo spasiti - kazao je Sarajlija Samir Korić, koji je u trenutku nesreće bio na Bjelašnici.

Svjedoci događaja, još uvijek u šoku, pričaju da je stradali mladić bio jedan od najboljih planinara.

- Bio je ljudina, mi se još uvijek nekako nadamo da se ovo nije dogodilo. Nitko ne može vjerovati. Moram reći da su svi reagirali ekspresno, da je helikopter na mjestu nesreće bio brzo nakon događaja, ali da zbog vjetra nije imao gdje sletjeti na planini - ispričao je jedan od očevidaca.

Vjetar je navodno bio i uzrok ovoj strašnoj tragediji.

- Planinari sve znaju, no planina je planina. Bile su malo drugačije okolnosti, gore je sve bilo zaleđeno i vjetar ih je doslovno odgurnuo niz liticu. Ona je krenula prva, a on je krenuo za njom da ju uhvati. Nema pretjerano puno gore snijega, tako da ih nije zatrpala nikakva lavina. Radi se o mlađim ljudima, u kasnim dvadesetim, ranim tridesetim. Djevojka koja je stradala ima puno ozljeda. Pala je s visine od nekih 200, 250 metara - kazao je Edin Merzić, načelnik sarajevske Gorske službe spašavanja.

Spasilačke ekipe do prvih večernjih sati nisu pronašle još jednog planinara za kojega se također pretpostavlja da je zatrpan snijegom. Radiosarajevo.ba pak napominje da je akcija GSS-a završena nešto prije 18 sati i da još uvijek nije potvrđena informacija da je u nesreći stradala i treća osoba. Bjelašnica je olimpijski skijaški centar i popularno odredište brojnih planinara, a tamo do sada nije bilo većih nesreća niti je ove zime zbog malih snježnih padalina izdano bilo kakvo upozorenje na opasnost od lavina.