Vijest o djevojčicama, čiji je identitet skriven, a koje dolaze iz malog provincijskog mjesta u Bosni i Hercegovini, u javnost je pustio banjalučki ginekolog i državni zdravstveni koordinator, Nenad Babić.

'Možete li zamisliti kako su se roditelji osjećali kad su doznali da su njihove maloljetne kćerke trudne? I to u malom selu u kojem je to sramota. Djevojčice tamo idu i u školu. Obitelji su obilježene do kraja života', izjavio je Babić za Bild.

Iz poštovanja prema učenicama i njihovim obiteljima, Babić nije odmah progovorio o ovom slučaju, koji se nadovezuje na nedovoljnu edukaciju mladih o spolnom odgoju. Pričekao je neko vrijeme te priču u javnost iznio pola godine nakon što su djevojke učinile pobačaje koji su, tvrdi Babić, bili potrebni radi zaštite njihova zdravlja.

'Znao sam da će svijet javnost reagirati kad čuje za ovaj slučaj. Zato sam odlučio sve ispričati medijima. Potrebno je podići razinu svijesti i upozoriti na nedostatak edukacije mladih ljudi o njihovoj spolnosti. Ova djeca jednostavno nisu informirana na pravi način. To nisu učinili ni roditelji ni škola', tvrdi Babić.

Prema njegovim riječima, djevojke su se od pobačaja i šoka dobro oporavile i svi im pomažu da se što prije vrate u normalan život.

Manjak edukacije o ovom pitanju je veoma izražen u Bosni i Hercegovini.

Samo u Sarajevu, koje ima 300 tisuća stanovnika, prošle je godine prijavljena 31 maloljetna trudnoća.

'Zabrinjavajuće je da 13-godišnjakinje već imaju seksualne odnose. No, to je trend danas. No, ne smijemo dopustiti da se djeca o spolnosti obrazuju na ulici. Tome ih mora podučiti škola', zaključio je Babić.

prvi.tv