Dvije maloljetnice uhićene su u Austriji jer su se htjele priključiti Islamskoj državi, a, kako je priopćeno iz austrijskog tužiteljstva, jedna od njih je porijeklom iz BiH.

Sedamnaestogodišnjakinja porijeklom iz BiH, uhićena je u pokrajini Gornja Austrija a druga tinejdžerka od 16 godina, porijeklom iz Čečenije, u Salzburgu, objavio je tužiteljstvo.

Tinejdžerke su, objavio je Reuters, izručene Austriji iz Rumunjske, gdje su uhićene u vlaku 30. prosinca dok su pokušavale da odu u Siriju.

Roditelji 16-godišnje djevojčice su u prosincu predali telefon austrijskim vlastima, kada je ona nestala.

Tužiteljstvo je objavilo kako su podaci uzeti iz telefona i s ruske aplikacije za chat otkrili razgovore o planovima djevojčica, koje su, prema tim navodim, željele postati supruge boraca Islamske države. Navodno su imale zadatak vrbovati još djevojaka.

Austrijske vlasti izrazile su sigurnost da je 16-ogodišnjakinja u kontaktu s džihadistima i da je navodno, po njihovom nalogu, regrutirala nove aktiviste za Islamsku državu.

Prema podacima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, za oko 170 osoba, uglavnom iz istočne Europe, vjeruje se da su otputovale iz Austrije na Bliski istok da bi se pridružile džihadistima.

Podsjećamo, u rujnu je objavljeno da je jedna djevojčica, porijeklom iz BiH, poginula u Siriji. Tamo je otišla, pobjegavši od obitelji u Beču, u travnju prošle godine, dok su se u rujnu pojavile vijesti o njezinoj pogibiji.

Samra Kesinović (16) i Sabina Selimović (15) nestale su u travnju kada su, kako su same obavijestile, otišle u 'sveti rat' u ime Islama.

Austrijske vlasti u listopadu su podigle optužnicu protiv 14-godišnjaka koji je planirao put u Siriju te istraživao na Internetu kako napraviti bobmu.