Zadnjih dana širom BiH se potpisuje peticija pod nazivom „Za život sa manje boli“. Grupa građana Libre BiH su sami sastavili i šalju dopise bitnim čimbenicima u Bosni i Hercegovini vezano za revolucionarnu tehnologiju kontinuiranog mjerenja glukoze (šećera) u krvi. Potpisom i potporom ovoj incijativi dajete šansu dijabetičarima za bolje sutra,  stvarate ozračje u kojem će se popraviti kvalitet života dijabetičara i njihovih obitelji, te donijeti kratkoročne i dugoročne uštede zdravstvenom sustavu, piše Pogled.ba

FreeStyle Libre je uređaj koji omogućava oboljelima od dijabetesa bezbolno mjerenje šećera(glukoze), kontinuirano mjerenje glukoze koje je  nužno za kvalitet života dijabetičara i sprečavanje mogućih komplikacija. Zahvaljujući solidno pogođenom omjeru preciznosti, cijene i mogućnosti najveći broj dijabetičara je izabrao i osobno izdvojio financijska sredstva upravo za ovaj aparatić.

Kako nam je rekao predsjednik Udruge „INSULA“, Mislav Stapić jedini način borbe protiv komplikacija koje može uzrokovati dijabetes je kontinuirano mjerenje razine glukoze u krvi.

- Aparat radi tako što se zakači jedan senzor na ruku ili negdje gdje je debelo meso. Ti senzori traju oko 14 dana i samo je jedan ubod. Svaki dijabetičar ima 10 ili više uboda dnevno u prste standarnim načinima mjerenje šećera. Taj senzor se na tržištu plaća oko 60 eura i čitač koji dođe uz njega košta isto toliko. Naravno, čitači se ne mogu potrošiti, uzimaju se jednom i veličine su polovice jednog standardnog mobitela. Čitač samo prislonite na senzor i on očitava razinu glukoze u krvi. Imate tu i grafove, odnosno, kakav je šećer bio prije minutu i prije sat vremena. Lakše je odrediti količinu inzulina koji se daje. Inače, kod dijabetesa je jedini način spriječavanja komplikacija koje uzrokuje ova bolest kontinuirano mjerenje šećera - rekao je Stapić za Pogled.ba.

A upravo te komplikacije su uzrok velikih troškova zdravstvenog sustava. Dijabetičari koji ne prate redovno razinu glukoze u krvi imaju velike probleme sa vaskularnim sustavom, vidom, čak se događa da komplikacije eskaliraju do te mjere da im se udovi moraju odstraniti. Kontinuiranim mjerenjem šećera u krvi sve to bi se moglo spriječiti.

Stapić ističe kako se pokrenutom inicijativom želi u u prvom krugu osigurati ovaj parat o trošku države za djecu. Samo u HNŽ-u iz je 80 djece dijabetičara, a u npr. Sarajevskoj županiji tri puta više.

- U HNŽ-u nam je potrebno oko 250 000 maraka za ovu namjenu na godišnjoj razini. Za djecu oboljelu od dijabetesa ovo bi bio ogroman iskorak i sigurno bi se lakše nosili sa svojom bolesti. Nadamo se kako će institucije uvažiti naše zahtjeve i osigurati sredstva barem za djecu dijabetičare - zaključio je Stapić u izjavi za Pogled.ba.

Treba napomenuti kako su države u regiji već riješile ovo pitanje, a u Hrvatskoj se uređaji za kontinuirano mjerenje šećera nalaze na listi ortopedskih pomagala. Koliko domaće institucije imaju sluha i volje za rješavanje ovoga problema saznat ćemo uskoro.

Inače, Abbott Libre nije jedini, na svjetskom tržištu koji ima uređaj ove vrste. Postoji Dexcom koji također ima sjajan proizvod. Trenutno je nezainteresiran za tržište Bosne i Hercegovine, vjerojatno zbog toga što su cijene nabavke i korištenja te tehnologije uistinu visoke, a BiH se percipira kao siromašno tržište.

Tu je još Medtronic koji ozbiljno priprema novu generaciju Enlite senzora koja bi trebala biti vrhunske preciznosti, u bitku za svjetsko CGMS tržište se sprema ući i veliki Roche sa svojim „Accu-Chek Insight CGM“ proizvodom. Sigurno je da još neka tehnološko-medicinska tvrtka priprema svoj proizvod u CGMS ili fGMS kategoriji, jer su oduševljenje i potražnja za tehnologijom kontinuiranog mjerenja iznimni. To će dovesti do povećanja kvaliteta i neminovnog pada cijena, a nadamo se i dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Peticiju možete potpisati na linku OVDJE - kliknite