Odvojeno spavanje mame i bebe, kako piše Daily Mail, šteti razvoju mozga djece, što dovodi do lošeg ponašanja u odrastanju djeteta.

Novorođenče bi trebalo spavati na majčinim prsima prvih nekoliko tjedana života, a preporučuje se i spavanje u istom krevetu dok dijete ne napuni tri ili četiri godine, smatra pedijatar Nils Bergman s Univerziteta u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

Prateći 16 novorođenih beba, Bergman, poznati zagovornik kontakta kožom na kožu između majke i novorođenčeta, otkrio je da su one koje su stavljene na spavanje u odvojeni krevetić spavale lošije od beba koje su bile na maminim prsima. Uz to, praćenje je pokazalo da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom nego kod beba koje su spavale uz mamu.

Neke studije povezuju zajedničko spavanje s povećanim rizikom od "smrti u krevetićima", no Bergman kaže:

"Kad se bebe uguše ili podlegnu smrti u krevetićima, to nije zato što je majka bila uz njih. To je zbog drugih stvari: toksičnog dima, cigareta, alkohola, velikih jastuka i opasnih igračaka."

Britanska organizacija National Childbirth Trust podržava zajedničko spavanje pod uvjetom da roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge i nisu pretili, bolesni ili čak pretjerano umorni.

Profesor George Haycock iz Foundation for the Study of Infant Deaths, kaže da je najsigurnije mjesto za spavanje bebe krevetić u sobi s roditeljima.