Ako vlasti i nadležne institucije odmah odgovorno ne pristupe novim analizama tla, zraka, vode i hrane na području Glamoča, Kupresa, Duvanjskog polja, mještani tvrde kako će to samo učiniti.

Ako se njihovi strahovi pokažu utemeljenim i ako se potvrde rezultati iz dosadašnjih analiza koje su pokazale opasnu zagađenost na tim područjima onda će, poručuju građani, mnogi morati kazneno odgovarati zbog ignoriranja ovog problema i nepoduzimanja mjera, piše Dnevni list.

"Mi sumnjamo da se u Glamoču uništava opasno oružje. Naše informacije kažu kako se ovdje dovozi čak oružje iz zapadnih zemalja i uništava u dvije peći i na poligonu. Stranci koji rade za poduzeće koje se bavi uništavanjem tog oružja nikad nisu prenoćili na ovim područjima, a naša djeca se rađaju s teškim defektima", navode ogorčeni mještani.

Strah

"Ljudi koji rade na uništavanju tog oružja su jako ugroženi. To oružje se uništava samo kada je sunčano, jer se boje da ih ne dočeka oblak i sva ta zagađenja ne padnu na njih. Nikad se ne zadržavaju na našem području", kažu zabrinuti mještani. Navode kako se nekoliko farmi,ali i  velike površine koje su zasađene kukuruzom i pšenicom nalaze neposredno uz poligon i u uz lokaciju gdje se uništava streljivo.
"Sav taj kukuruz pojede se na farmama diljem Hercegovine. U pitanju su na tisuće litara mlijeka i sira koje može biti opasno za živote", navode mještani.
Za njih je neshvatljivo kako inspekcije ne vrše detaljne kontrole obzirom na sumnje o zagađenosti i kako vlast ne reagira.
"Vlada se još nije oglasila. Bojimo se da će to ponovno pokušati prikriti umjesto da se sve istraži", navode zabrinuti mještani.
Oni traže od inspekcijskih i zdravstvenih ustanova da izvrše detaljne analize kako bi se pokazalo ima li opasnosti i kako bi zaštitili  živote svoje djece.

Analize

Federalni zavod za agropedologiju posljednjih nekoliko godina uradio je više analiza na području poligona "Sveta Barbara" u Glamoču gdje su NATO, a potom Oružane snage BiH uništavale viškove naoružanja i sve su pokazale prisutnost teških metala u količinama većim od dozvoljenih. Strahuje se i od zagađenosti na području Kupresa i Duvanjskog polja.

Još više brine to što javnosti nikad nisu prezentirani podaci o ispitivanju radioaktivnosti na tom području. Ministarstvo obrane BiH je odlučilo ispitati radioaktivnost tla na području Glamoča gdje su NATO, a potom Oružane snage BiH uništavale ogromne količine naoružanja, no rezultate nitko ne zna. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a koji je radio analize medijima nikad nisu htjeli ustupiti analizu pozivajući se na Zakon o zaštiti tajnih podataka. Mediji su ipak došli do saznanja kako su analize otkrile kako su koncentracije opasnih metala nekoliko desetaka puta veće od dopuštenih.

Ta analiza pokazala je da su vrijednosti pojedinih opasnih metala, kao što su olovo, kadmij, živa, cink, bakar, nikal i kobalt i do 30 puta veće od dopuštenih, što predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi, biljaka i životinja na tome prostoru.
"Glamoč ima plitko zemljište i postoji velika vjerojatnost da su pojedini teški metali dospjeli u vodu koju koriste stanovnici i životinje, što predstavlja posebnu opasnost po zdravlje", tvrde stručnjaci.

"Naoružanje koje se uništava sadrži tvari koje imaju dokazano štetno djelovanje na zdravlje ljudi, biljaka i životinja. Preko stotinjak aktivnih tvari iz naoružanja koje se uništava, vrlo lako preko tla, zraka i vode završava u hranidbenom lancu", naveli su između ostalog mještani Glamoča.

Upravo zbog sumnji kako bi se opasne tvari mogle naći u lancu prehrane, šira javnost, a posebno Hercegovina strahuju za zdravlje budući da se na tom području nalazi veliki broj farmi s kojih se mlijeko konzumira u cijeloj BiH, a posebno u Hercegovini.