Upravni sud u Stuttgartu donio je u petak nepravomoćnu odluku po kojoj se od početka sljedeće godine vozilima s dizelskim motorima zabranjuje ulazak u Stuttgart zbog povišenih vrijednosti štetnih plinova.

"Kao učinkovita zaštita protiv povećanih vrijednosti dušikovih oksida koji su štetni za zdravlje moguća je jedino zabrana prometa. Ostale mjere, poput tehničkih preinaka, ne bi bile niti izbliza tako učinkovite", obrazložio je sud svoju odluku.
 
Upravni sud u Stuttgartu je udovoljio tužbi udruge Njemačka ekološka pomoć (DUH) koja je 2015. protiv savezne pokrajine Baden-Württemberg podnijela tužbu zbog drastično povećanih vrijednosti dušičnog oksida na mjernim stanicama u Stuttgartu koje su bile i stotinu puta veće od dozvoljenih. Dizel motori se smatraju glavnim uzročnikom povećanja ovog, po zdravlje opasnog, plina.
 
Sud je utvrdio da je prilikom donošenja odluke zaštita života i zdravlja građana imala veću težinu nego pravo vlasništva i upravljanja vlasništvom.

Slijedi žalba?
 
Presuda nije pravomoćna a pokrajina Baden-Württemberg razmatra mogućnost žalbe.

DUH je već sličnu sudsku pobjedu odnio i za grad Düsseldorf.
 
Sljedećeg tjedna bi se trebao održati tzv. dizel summit na kojem bi predstavnici politike, gospodarstva i udruga za zaštitu okoliša trebali pronaći dugoročno rješenje za vozila s dizel motorima.
 
Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt se zalaže za tehničke preinake na motorima kako bi udovoljavali višim normama te ekološkija rješenje za vozila javnog prijevoza u većim gradovima.
 
Protiv zabrane dizela su i Industrijske i gospodarske komore s obzirom na to da je najveći dio vozila koji su registrirani od strane poduzetnika opremljeno motorima na dizelski pogon i zabrana prometovanja po većim gradovima je za većinu od egzistencijalnog značaja.
 
Kritičari u politici i njemačkoj automobilskoj industriji godinama predbacuju ignoriranje problema s dušikovim oksidom i upozorenja ekoloških udruga.