Miroslav Ramljak svom je bratu Ivi prije 35 godina darovao bubreg i tako mu "darovao" novi život. Obojica se zalažu za podizanje svijesti o važnosti transplantacije.

Kada je njegov stariji brat Ivo u 32. godini života obolio od teške kronične bolesti bubrega, jedan od načina rješavanja zdravstvenog problema bila je transplantacija bubrega. U to vrijeme transplantacije nisu bile tako česte.

Članovi Ivine obitelji bili su zatečeni kada su saznali za njegovu bolest. Bili su to teški dani za obitelj Ramljak, ali znali su da postoji rješenje. To im je dalo kakvu-takvu nadu da će netko iz obitelji biti sposoban i zdrav biti donor bubrega bolesnom Ivi, kako bi ga spasili od dijalize i produžili mu život.

Nakon rutinskih pregleda pokazalo se da će donor biti njegov mlađi brat Miroslav, koji je tada imao nešto manje od 27 godina, kao najspremniji i najzdraviji, a čije je tkivo nakon tipizacije gotovo savršeno odgovaralo Ivanovu.

Transplantacija je obavljena 10. ožujka 1987. godine u KBC-u Zagreb, a nakon gotovo četiri desetljeća braća Ramljak i dalje žive svojim sasvim normalnim obiteljskim životom. Obojica su članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB.

"Poanta i poruka priče je - budi donor, spasi nekoga ako ima bolest bubrega ili jetre, daruj dio sebe. Osoba koja je zdrava i koja je donor ne gubi ništa, a osoba koja dobije organ,bubreg ili dio jetre dobije sve,ozdravljenje,novi život i radost u životu. Ramljaci su primjer dobrote, bratstva i ljudske ljubavi, brat bratu čovjek čovjeku. Zato budi darivatelj,daj nada,“ rekao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB.