Direktor američke obavještajne agencije CIA-e William Burns održao je tajni sastanak u Kabulu s Abdulom Ghanijem Baradarom, suosnivačem talibana i političkim vođom te islamističke organizacije, javlja Washington Post.

Sastanak je održan danas.

Neimenovani visoki američki diplomat rekao je kako je predsjednik Joe Biden poslao šefa svojih špijuna na sastanak s de facto vođom talibana jer se suočava sa sve većim pritiskom kako se približava 31. kolovoza, krajnji rok za dovršetak evakuacije iz Kabula.

Biden pod pritiskom domaće, ali i međunarodne javnosti

CIA je odbila komentirati sastanak, citirajući pritom politiku agencije prema kojoj nikad ne komentiraju putovanja i sastanke svog direktora.

Vijest o sastanku direktora CIA-e i vođe talibana stiže u trenucima kad Biden mora odlučiti hoće li ili ne pokušati produljiti rok za konačno povlačenje američkih snaga iz Afganistana. Biden je pod pritiskom domaće javnosti zbog katastrofalnog pada Afganistana u ruke talibana u manje od dva tjedna, ali i međunarodne s obzirom na to da je povlačenjem američke vojske iz Afganistana na cjedilu ostavio i svoje europske saveznike.

Velika Britanija, Španjolska i Njemačka danas su upozorile da do 31. kolovoza neće stići iz Kabula izvući sve afganistanske pomagače i saveznike.

Saveznici traže produljenje roka, talibani prijete posljedicama

Biden će danas sudjelovati na virtualnom sastanku skupine G7, u kojoj sudjeluje sedam najmoćnijih zapadnih zemalja. Velika Britanija već je zatražila od Bidena da produlji rok za povlačenje američkih snaga i evakuaciju, ali talibani su poručili da taj rok smatraju "crvenom linijom".

Pritom su upozorili i na moguće posljedice ako Amerika odluči produljiti taj rok.

"To je crvena linija. Američki predsjednik Biden objavio je da će se 31. kolovoza povući sve njihove vojne snage. Znači, ako rok produlje, to znači da se produljuje okupacija, premda to nije potrebno", rekao je jučer glasnogovornik talibana za Sky News.

Dodaje: "To će stvoriti nepovjerenje među nama. Namjeravaju li nastaviti okupaciju, to će izazvati reakciju i bit će posljedica."