Nova promjena vremena zahvatila je dobar dio Hrvatske u utorak. Na području Istre zapuhalo je jako jugo s olujnim udarima, lokalno pada obilna kiša, a prisutna je i izražena plima, javlja portal Istramet.

Zahvaljujući jakom jugu duž istočne obale Istre more mjestimice prelijeva rive, a Istrametova meteorološka postaja u Labinu na Fortici zabilježila je udar od čak 131 km/h.

Zbog visoke vode zatvoren je i promet Antenalom uz ušće Mirne u more, a jaka plima prisutna je diljem Istre i Kvarnera. More prelijeva u Rovinju, Puli, a i dio grada Cresa je poplavljen.

Do 14 h već je mjestimice pala obilna kiša, najviše oko Učke, do 55 mm koliko bilježi postaja kod zapadnog ulaza u tunel. U Pazinu je palo 32 mm, Rovinju 22 mm, dok se količine na ostatku područja kreću većinom između 10 i 15 mm, navodi Istramet.
 


Ciklona u Dalmaciji

Nevolja s vremenom ima i u Dalmaciji. Nova sredozemna ciklona intenzivno djeluje na vrijeme na Jadranu tijekom četvrtka, piše portal Dalmacija Danas. Jugo je u novom jačanju i povremeno ima olujne udare. Prema podacima DHMZ-a, do 14 sati u Splitu (Marjan) su zabilježeni udari vjetra do 79 km/h, Rabu 97 km/h, a na Palagruži 104 km/h.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija Porozina-Brestova; katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula (u prekidu i 9.12. u 6 sati iz Korčule), Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Rijeka-Rab-Novalja (ne plovi iz Novalje prema Rijeci 9.12.2020.); brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak i Zadar-Preko. Otkazana je katamaranska linija Split-Hvar-Vela Luka-Ubli.

Niski tlak zraka uvjetovao je dizanje razine mora, no ono je ovoga puta malo manje izraženo nego u nedjelju, kada su i valovi bili znatno veći, piše Dalmacija Danas.

Ipak, i u utorak ima poplavljenih riva, a naši fotoreporteri zabilježili su dramatične prizore u Šibeniku, Kaštelima, Omišu i Zadru.