Već nekoliko godina dolazak dijaspore u Bosnu i Hercegovinu za blagdane te na godišnji odmor u ljetnim mjesecima sa sobom povlači i povećanje obujma posla u domaćim frizerskim salonima, stomatološkim ordinacijama, ali i autoservisima.

Svoje slobodno vrijeme bh. građani s inozemnim adresama, osim za odmor u domovini, odlučuju iskoristiti i za servisiranje automobila, popravak zuba, promjenu frizure, ali i razne kozmetičke tretmane, piše Večernji list.

Osim što će sve usluge odnosno proizvode dobiti znatno jeftinije nego u inozemstvu, naša dijaspora iskazuje i veliko povjerenje u domaće stručnjake koji se ističu po kvaliteti.

Tako je i ovih dana. Naime, u travnju su tri vikenda zaredom blagdani sve tri vjeroispovijedi te je veliki broj iseljenika stigao u BiH.

Produljeni odmor

''Planirala sam s roditeljima proslaviti Uskrs, ali i posjetiti stomatologa ovdje te sam zato na odmoru dva tjedna. Stomatološke usluge su ovdje znatno povoljnije, a nekako imam više povjerenja u svog stomatologa kojem sam išla godinama nego to raditi kod nekoga za koga i ne znam kako radi. Naravno, usput ću otići i kozmetičaru te frizeru jer mi je i to mnogo povoljnije ovdje nego u Njemačkoj'', kaže Marija koja već tri godine živi u Njemačkoj. Ovakvih i sličnih priča je na stotine u vrijeme blagdana i godišnjih odmora.

Slobodno vrijeme bosanskohercegovački građani s adresama u inozemstvu, osim za odmor u Bosni i Hercegovini, koriste i za servisiranje automobila, posjet stomatološkim ordinacijama, frizerskim salonima, ali i kupnju zlata. Ne samo da će sve te usluge dobiti znatno jeftinije nego u inozemstvu već naši iseljenici imaju i ogromno povjerenje u domaće stručnjake koji se ističu po kvaliteti.

Prof. dr. sc. Sedin Kobašlija, predsjednik Udruge stomatologa u Federaciji Bosne i Hercegovine, ranije je za Večernji list rekao kako je prvi razlog zbog kojega iseljenici iz BiH odlučuju upravo tu obaviti popravak zuba, naravno, cijena stomatoloških usluga, a koja je značajno niža u odnosu na zapadnoeuropske zemlje.

''To je taj čimbenik koji je presudan što najveći broj osoba, ponajprije iz naše dijaspore, dolazi u BiH potražiti stomatološke usluge. Mislim kako je u tom kontekstu važna još jedna stvar, a ona se ogleda u činjenici da ljudi, koliko god žive na Zapadu, a pogotovo oni u srednjim godinama i stariji, slabije poznaju jezik te zemlje te im je često lakše komunicirati sa stomatolozima na materinskom jeziku'', objasnio je Kobašlija za Večernji list.

Postoji i treći razlog, kaže, a on leži u činjenici što su ljudi zadovoljni pruženom uslugom u Bosni i Hercegovini. Postoje i neke procjene koliko je u prosjeku niža cijena u BiH u odnosu na zemlje zapadne Europe, a govori se kako je cijena u Bosni i Hercegovini niža i do 75 posto.

Popravak automobila

Ne dolazi se u domovinu samo po ljepši osmijeh, tu su i frizerske te kozmetičke usluge. Pripadnice ljepšeg spola iz dijaspore kažu kako su, uz povoljnije cijene, u BiH zadovoljnije obavljenim tretmanima.

''Obvezno sve zahtjevnije tretmane na kosi radim ovdje, od pramenova do šišanja kose. Dok sam u Njemačkoj samo obojim izrast na kosi, i to bojom na preporuku svog frizera iz Mostara. Prije polaska u domovinu rezerviram termin za šišanje, bojenje kose ili pak pramenove, i to obvezno već prvi ili drugi dan kad stignem - kaže nam Kristina.

Jači spol pak u Bosni i Hercegovini obično obavlja neke zahvate na automobilu, poput limarskih ili lakirerskih radova. Kažu kako su ovdje te usluge jednako kvalitetne kao i vani, ali su cijene znatno povoljnije.

''Supruga mi je zagrebala automobil na parkiralištu i to nisam htio popravljati dok ne dođem ovamo. Razlika u cijeni je ogromna, a sigurno se uradi jednako kvalitetno'', kaže Mario.