Hoće li građani BiH ovog ljeta moći dolaziti u domovinu, trenutno je najaktualnije pitanje u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U cilju poduzimanja adekvatnih mjera radi omogućavanja dolaska i boravka u BiH građanima koji imaju državljanstva stranih zemalja, upućena je inicijativa nadležnim državnim organima, piše BHRT.

''Mnogo ljudi me nazvalo i pitalo kada ćemo ponovo moći putovati? Da li ćemo moći da provedemo godišnji odmor u BiH? Naravno, njima je od velike važnosti da posjete prijatelje i obitelj i da održavaju te kontakte'', kazao je Ahmed Husagić, koordinator za integraciju SPO Austrija

''Smatramo da je veoma važno da mi u BiH usvojimo rješenja kojima bi, s jedne strane otvorili granicu za građane, a s druge strane ispunili sve zaštitne mjere kako koronavirus ne bi bio uvezen sa strane…'', objašnjava za BHRT Denis Bećirović, izaslanik u Domu naroda PSBiH i predlagač inicijative.

Ekonomisti smatraju da dijaspora za BiH ima i ogroman ekonomski značaj. Svjetska banka procjenjuje da će Bosna i Hercegovina imati pad gotovinskih doznaka od dijaspore 20% u odnosu na prošlu godinu, kada je službeni obim doznaka iznosio oko 2,4 milijarde KM.

''S druge strane iznos koji dolazi i koji se ne evidentira je puno veći što je u velikoj mjeri značajan doprinos razvoju ekonomije i ekonomskom rastu i naravno, ukoliko pogledate negativne učinke izazvane pandemijom koronavirusa, ta sredstva su danas više nego dobrodošla…'', rekao je Dženan Kulović, profesor na Ekonomskom fakultetu UNZA-e.

U inicijativi su navedeni prijedlozi koji su već u primjeni u nekim zemljama. Jedna od opcija je uvođenje brzih testova na graničnim prijelazima, a mjera koja, također, već postoji je slobodan ulazak na teritoriju države pod uvjetom da putnik priloži laboratorijski nalaz, ne stariji od četiri dana, da nije zaražen koronavirusom.