Bh. dijasporu čini od milijun i pol do dva milijuna stanovnika i važan je ekonomski kotač za ovu zemlju. U prva tri mjeseca ove godine poslali su 666,9 milijuna KM, a prije prošle pandemijske godine ukupne doznake iznosile su gotovo 3 milijarde KM. Uzimajući u obzir još i novac koji donose na ruke svojim obiteljima u BiH, ti iznosi još su veći. Međutim, i na druge načine oni ostavljaju novac u ovoj zemlji. Tako smo tijekom godišnjih odmora svjedočili velikom broju iseljenih koji su došli, između ostaloga, obaviti neke aktivnosti koje su u Njemačkoj jednostavno neisplative. Jedni su tako potražili usluge mehaničara za svoj automobil, drugi stomatologa za popravak zubi, a svi su, dok su bili na odmoru, kupovali namirnice i druge potrepštine te tako punili proračun ove zemlje, piše Večernji list BiH.

 Suradnja

Netom pred pandemiju još se jednom razgovaralo i o fondu za dijasporu kako bi se privuklo ulagače koji bi se fokusirali na projekte u ovoj zemlji i na daljnje jačanje, a dobru ideju imao je Adnan Berberović, suosnivač Restarta, organizacije koja promovira investicije i ekonomsku suradnju s dijasporom. - Ako bi se uložilo 0,1% od doznaka poslanih u 2019. godini, imali bismo sredstva od 2,7 milijuna KM za manje investicije koje bi mnogo pomogle već postojećim malim i srednjim poduzećima u razvojnim projektima te bismo na taj način podržali održivi gospodarski razvitak i osigurali radna mjesta u BiH - kazao je, između ostalog, Berberović. Inicijator i koordinator projekta “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”, poduzetnik i humanitarac koji želi povezati ljude iz BiH Edo Šabanagić o bh. dijaspori govori sve najbolje.

- Bh. dijasporu dobrim dijelom čine visokoobrazovani ljudi, dobro integrirani u zemljama prijma i ekonomski aktivni, što ih čini potencijalnim sudionicima koji bi mogli doprinijeti razvoju zemlje podrijetla različitim oblicima pomoći. Time moramo biti zadovoljni iako se uvijek može više i bolje. Transfer znanja i tehnologije u BiH se, uz značajan transfer financijskoga kapitala, smatra jednako važnim - kazao je, naglasivši kako se više ne smiju ponavljati pogreške, već ispitati što je ljudima smetalo ovdje i kako to popraviti, a spomenutim projektom, kako tvrdi, jačat će se i umrežavati dijaspora uz odsutnost bilo kakve političke, nacionalne ili vjerske konotacije.

Dostojanstven život

Prema riječima analitičara, dijaspora djeluje kao dio socijalne mreže u nedostatku socijalne države u BiH i kompenzira njezinu ulogu. I sagledavajući sve te činjenice, doprinos dijaspore ovoj zemlji itekako je bitan. Već u drugoj polovini kolovoza većina tih ljudi vratila se u svoje “nove” države - Njemačku, Irsku, Sloveniju, Ameriku...

Neki će ovdje ostati još do kraja kolovoza, a onda će i oni tamo gdje im je pružena prilika za dostojanstven život i posao zahvaljujući kojem mogu pomoći svojoj obitelji i prijateljima u BiH. Doznake će i dalje pristizati jer je ova populacija pokazala kako je otporna i na najveću zdravstvenu krizu. Ubuduće se dijaspori koja pomaže bližnjima mora još više olakšati u gospodarskim aktivnostima koje će polučiti dugoročan rezultat jer su ti ljudi, bez obzira što danas žive vani, pokazali kako su spremni investirati u ovu zemlju.