Pa tu sam svake godine za blagdan Velike Gospe, tako planiram odmor. Nije to baš lako, svatko bi na odmor u kolovozu, a još moram uskladiti da mi i supruga dobije odmor u to vrijeme, kaže Širokobriježanin koji ovih dana boravi u svojoj kući koju mu je još pokojni otac izgradio, također radeći u Njemačkoj.

Spuštene rolete

Kuća oživi svake godine početkom kolovoza pa sve negdje do pred kraj mjeseca, da bi se nakon toga spustile rolete na prozorima i tako ostale spuštene do sljedećeg kolovoza, piše Večernji list BiH.

Podignu se i za Božić. Inače, ovih dana u gradu možete sresti ljude koje viđate pred Gospojinu i za Božić. Njihov dolazak osjete mnogi. Njihovu dolasku obraduje se rodbina, ali zadovoljno trljaju ruke i trgovci, frizeri, stomatolozi i mnogi drugi.

Pa nije nam osnovni cilj posjet trgovinama i usluge koje navodite, ali zašto ne otići stomatologu ako su ovdje usluge jeftinije i po nekoliko puta u odnosu na Njemačku, a nisu ništa lošije. Pa, naravno, tamo je šišanje dvadesetak eura, a ovdje se ošišam za pet. Tako je i sa ženskim frizurama. Može se i jeftino pristojno jesti u restoranima, za desetak eura. A što se tiče kupnje odjeće ili hrane, to je isto kao i tamo, možda je tamo čak i jeftinije. Tamo su samo usluge skupe, objašnjava sugovornik.

Pred njegovom kućom je živo po cijeli dan, a i do kasnih večernjih sati. U napuhanom bazenu kupaju se njihova djeca, a bude tu i neko dijete iz susjedstva. Večer je rezervirana za starije, gdje se uz roštilj popije i koje pivo. Pa i zapjeva ganga.

BiH ima jednu od najbrojnijih dijaspora u svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, izvan granica danas živi više od 1,35 milijuna osoba bh. podrijetla. Većinu čine mladi ljudi s prosjekom od 30 godina u SAD-u i 40,5 godina u zemljama EU, što predstavlja radno najaktivniji dio populacije. Neslužbeno se barata i brojem od dva milijuna.

Potpora iz inozemstva

Dijaspora je uvijek tu kad je najteže. Bez obzira na krizu, svi su svjesni kako značajna količina novca stiže od dijaspore svake godine i predstavlja jednu od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u potpori BiH.

Dijaspora je pokretač bh. ekonomije.

Prema službenim podacima, doznake iz dijaspore svake godine u prosjeku iznose dvije milijarde dolara. Uz službene, procjenjuje se kako neformalnim kanalima dijaspora u BiH unosi dodatnih 1,5 milijardi dolara.

Veliku količinu novca rodbina izravno donese, a pojedini šalju. Tako doznake dijaspore čine oko 18% BDP-a BiH.

BiH je među pet vodećih zemalja u svijetu prema visini financijskih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Prema neslužbenim podacima, gotovo četvrtinu BDP-a čine sredstva iz dijaspore, odakle godišnje u BiH stižu oko 3 milijarde dolara, navodi Večernji list.

Centralna banka BiH izdala je podatak da je više od 12 mlrd. KM vrijednost štednje građana te da ta štednja iz godine u godinu raste. Pretpostavlja se da je tu najvećim dijelom štednja dijaspore jer je malo moguće da građani BiH s ovakvim plaćama uštede 12,5 mlrd. KM.