''U 51 zemlji svijeta boravi oko dva milijuna osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Već dugo svjedočimo stabilnom prilivu novca od naše dijaspore, koji na godišnjem nivou doseže iznose od oko tri milijarde KM, a što čini i do nevjerojatnih 15 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda naše zemlje, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Usprkos tome, naglasila je, država nema pravno uređen odnos sa iseljeništvom. Istina, postoji nekoliko dokumenata i zakona kojima su određeni odnosi s iseljeništvom djelomično regulirani, ali ne i dovoljno.

Podsjetila je da je Vijeće ministara BiH krajem prošle godine donijelo odluku kojom je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pripremi prijedlog politike o suradnji s iseljeništvom, što će biti preduvjet za zakonsko reguliranje ove oblasti.

''Uskoro će biti okončano formiranje radne grupe, u čijem sastavu će biti predstavnici više državnih i entitetskih institucija, a predstavnici iseljeništva će biti konsultirani u svim fazama izrade te politike. To će biti sveobuhvatan dokument kojim će se utvrditi oblici suradnje države i dijaspore i regulirati odnosi i suradnja u svim oblastima. Na taj način će se utvrditi i obaveze institucija prema iseljeništvu, tako da suradnja sa iseljeništvom neće ovisiti o dobroj volji predstavnika institucija, već će biti njihova obaveza'', rekla je Borovac za "Oslobođenje".