Etničke trzavice u BiH, zamrznuti i neriješeni sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji, tri su krize koje bi mogle destabilizirati Balkan, navodi njemački list Die Welt.

"Ako želimo živjeti mirno i stabilno u Europskoj uniji, ako želimo živjeti u demokraciji, moramo se nastaviti zalagati za demokraciju, stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu", rekao je za Die Welt državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Rott.

Die Welt navodi kako se "otvaraju pukotine u Daytonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno donio mir, ali ne i rješenje. "Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplicirano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcionira i koju nitko ne vidi kao konačno rješenje", navodi list i dodaje kako jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

Kad je riječ o Makedoniji, list piše kako je uz akutnu političku krizu muči i kronična blokada Grčke zbog imena države.

"Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora. To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5% ljudi nezaposleno. Ali stanje je bezizgledno, a dvije godine Makedoniju tresu unutarnje političke krize. Skandal s prisluškivanjem, izbornom prijevarom, sve jači pritisak na oporbene medije i neovisne suce, Vlada koja grabi moć i korupcija - to su najveći problemi", zaključuje Die Welt.