Do služenog ujedinjenja ljevice u Federaciji BiH neće doći. Dvije najjače političke stranke - Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija BiH nastupit će samostalno na lokalnim izborima u listopadu. Izuzetak su kandidati za načelnike i gradonačelnike, piše Federalna.ba.

Stranački predsjednici Željko Komšić i Nermin Nikšić potvrdili su da neće biti koaliranja ove dvije političke stranke, te da će ići sa posebnim listama na predstojećim lokalnim izborima.

"U svim sredinama gdje budemo išli na izborima, gdje imamo organizacije, ići ćemo sa posebnim listama, našim listama, tu nema nikakvog koaliranja", ustvrdio je predsjednik DF-a

SDP-ov predsjednik kazao je kako su počeli razgovori o zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike, a da "svatko dalje nastavlja kao poseban pravni subjekt".

No, u Demokratskoj fronti imaju drugačije mišljenje kada je u pitanju predlaganje zajedničkih kandidata za načelnike na lokalnim izborima u listopadu. Naime, DF je spreman surađivati sa svim političkim opcijama.

Članovi kantonalnih, općinskih i mjesnih organizacija DF-a i SDP-a odlučivat će o imenima svojih kandidata za lokalne izbore, uz konsultacije sa predsjedništvima stranaka.

Očekivano, i DF i SDP vjeruju u veliku podršku birača na lokalnim izborima.