Kazneno odjeljenje – Odjel II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi 30.12.2020. godine.

U današnjem priopćenju Sud je objavio za što točno tereti Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, pravnu osobu „F.H. Srebrena malina“ i Jelku Miličević.

Tako se tereti optuženik Fadil Novalić – pod točkom 1. optužnice – kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u svezi s kaznenim djelima zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH), primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stavak 3. u svezi sa stavkom 2. KZ BiH, pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. stavak 2. KZ FBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka 262. stavak 2. Kaznenog zakona Republike Srpske (KZ RS), a pod točkom 2. optužnice – kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH (u produljenom trajanju), primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stavak 3. u svezi sa stavkom 2. KZ BiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH i pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, a sve u svezi s člankom 53. KZ BiH (stjecaj).

Optuženik Fahrudin Solak – pod točkom 1. optužnice – kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2. KZ BiH u svezi s kaznenim djelima zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stavak 3. u svezi sa stavkom 2. KZ BiH, pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. stavak 2. KZ FBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka 262. stavak 2. KZ RS, a pod točkom 2. optužnice – zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH (u produljenom trajanju), krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH i pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, a sve u svezi s člankom 53. KZ BiH (stjecaj).

Optuženik Fikret Hodžić – pod točkom 1. optužnice – kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2. KZ BiH u svezi s kaznenim djelima zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stavak 3. u svezi sa stavkom 2. KZ BiH, pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. stavak 2. KZ FBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka 262. stavak 2. KZ RS, a pod točkom 2. optužnice – pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. stavak 2. KZ FBiH, te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka 262. stavak 2. KZ RS, a sve u svezi s člankom 53. KZ BiH (stjecaj).

Optužena pravna osoba „F.H. Srebrena malina“ d.o.o., Srebrenica, pod točkom 1. optužnice – odgovorna je za kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2. KZ BiH u svezi s kaznenim djelima zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stavak 3. u svezi sa stavkom 2. KZ BiH, pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. stavak 2. KZ FBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka 262. stavak 2. KZ RS, a pod točkom 2. optužnice – odgovorno je za kaznena djela  pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. stavak 2. KZ FBiH, te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz članka 262. stavak 2. KZ RS u svezi s člankom 53. KZ BiH (sticaj), a sve u svezi s člankom 124. stavak 1., točke a) i c) KZ BiH  i članka 125. stavak 4. KZ BiH.

Optuženica Jelka Miličević – pod točkom 3. optužnice – kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz članka 387. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ FBiH'', stoji u priopćenju Suda BiH.