Jeste li znali da čak 12 izdavača nije prepoznalo vrijednost Harryja Pottera ili da je francuska željeznica naručila preširoke vlakove? Saznajte tko je počinio neke od najskupljih pogrešaka.

1. Odbijenica za JK Rowling

Čak 12 izdavača odbilo je rukopis J.K. Rowling o Harryu Potteru prije nego što je Bloomsbury najzad pristao izdati knjigu nakon što ju je preporučila osmogodišnja kći šefa te izdavačke tvrtke. Knjige su u konačnici prevedene na više od 60 jezika, a Rowlingova je na njima zaradila oko milijardu dolara.

2. Bacio je u smeće svoj Bitcoin portfelj  

James Howells je 2009. kupio 7.500 Bitcoinsa (virtualne valute) kada je njihova vrijednost bila ravna nuli. Kada je došla 2013., jedan Bitcoin bio je vrijedan približno 6.500 kuna, što znači da je Howellsova investicija tada vrijedila 4 milijuna i 875 tisuća kuna. Jedini problem? James je ostavio svoj tvrdi disk u ladici i tamo je stajao godinama da bi ga najzad bacio u smeće.

3. Odbio Google kad su ga nudili za milijun dolara  

Osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin pristupili su direktoru tvrtke Excite Georgeu Bellu 1999. želeći prodati svoju tražilicu za oko milijun dolara. Kada Bell nije prihvatio inicijalnu ponudu, dvojac iz Googlea je spustio cijenu na 750 tisuća dolara kako bi ga privolili. Svejedno je odbio. Danas je Google vrijedan oko 365 milijardi dolara. Ups!

4. Propustio upucati Hitlera  

Britanski je vojnik Henry Tandey, koji će kasnije postati najodlikovaniji ročnik Prvog svjetskog rata, 1914. na bojištu susreo ozlijeđenog i nenaoružanog nižeg kaplara Adolfa Hitlera u jarku. Prema određenim izvorima, odbio ga je ubiti, no točnost ove priče je osporavana.

5. Prodao je 610 tisuća dionica umjesto jedne  

Japanski burzovni mešetar je 2005. svojoj tvrtki napravio štetu od oko 2 milijarde kuna kada je prodao 610 tisuća dionica po cijeni od jednog jena, umjesto da je prodao jednu dionicu po cijeni od 610 tisuća jena kako je trebao.

6. Naljutili su Džingisa Kana  

Vladar mongolskog carstva želio je uspostaviti diplomatske odnose sa susjednim carstvom Khwarezmid (na području današnjih Iraka i Irana). Ponuda je odbijena, a mongolskom diplomatu je odrubljena glava. Džingis Kan je poludio i poslao vojsku od 200 tisuća te sravnio carstvo Khwarezmid sa zemljom.

7. Nisu zaposlili Briana Actona i Jana Kouma  

Tvrtka u ekspanziji po imenu Facebook je 2009. na intervjuima za posao odbila dvojicu programera. Nekoliko godina kasnije, Facebook je platio 19 milijardi dolara za tvrtku WhatsApp koju su Acton i Koum osnovali i vodili nakon što su odbijeni.

8. Naručili su vlakove koji su preširoki  

Francuska nacionalna željeznica (SNCF) potrošila je nedavno 15 milijardi dolara na novi vozni park. Nažalost, vlakovi su bili preširoki za 1.300 željezničkih perona diljem zemlje. Ispravak te greške koštat će približno 50 milijuna eura.

9. Potpisali su ugovor s Brainom Pooleom i Tremelosima  

Diskografska kuća Decca je 1962. željela potpisati ugovor s mladim i talentiranim bendom. Održali su audicije na koje su došla dva benda, a oni su odlučili potpisati ugovor s Brainom Pooleom i Tremelosima. Koji bend su odbili? Beatlese.

10. Tipfeler u imenu tvrtke  

Britansku vladu su tužili za 9 milijuna funti kada je činovnička pogreška ubacivanja jednog slova 's' viška rezultirala likvidacijom krive tvrtke. Više od 250 ljudi je izgubilo poslove zbog tipfelera, piše Jutarnji list.