Deseci tisuća Iranaca danas obilježavaju godišnji Svjetski dan Kudsa osuđujući planirani bliskoistočni mirovni plan koji zagovara američki predsjednik Donald Trump kao "dogovor stoljeća".

"Smrt Americi"

Državna televizija rekla je da se prosvjedi pod državnim pokroviteljstvom održavaju u 950 zajednica širom Irana i pokazala prosvjednike s natpisima "Jeruzalem je vječni glavni grad Palestine" i "Smrt Americi".

"Ne dogovoru stoljeća" moglo se pročitati preko čitavog zaslona za vrijeme emisije državne televizije, koja također pokazuje prosvjed u povodu Dana Kudsa u glavnom gradu susjednog Iraka Bagdadu.

Iranska revolucionarna garda rekla je da će američki dugoočekivani izraelsko-palestinski mirovni plan propasti te da će palestinski mirovni pokret čvrsto odgovoriti onima koji ga predlažu.

Palestinski dužnosnici već su plan odbili uvjereni da bi ga se uvelike kršilo u korist Izraela.

Posljednji petak ramazana

Suprotstavljanje Izraelu jedno je od glavnih obilježja politike Irana pod vodstvom šijita. Iran podupire palestinske i libanonske islamističke militantne skupine koje se protive miru s Izraelom, koji Teheran odbija priznati.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da će Trumpov plan propasti, a predsjednik Hasan Rohani da će dogovor stoljeća biti "propast stoljeća" za one koji ga predlažu.

Izrael, SAD i Saudijska Arabija optužuju Iran za raspirivanje napetosti na Bliskom istoku i za financiranje terorizma. Teheran to opovrgava.

Dan Kudsa uveo je ajatolah Ruholah Homeini, vođa iranske Islamske revolucije 1979., i održava se posljednji petak muslimanskog mjeseca posta ramazana.