Američki Kongres traži uvid u telefonske razgovore predsjednika Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim čelnicima, rekao je u nedjelju predsjednik Odbora za obavještajna pitanja izražavajući zabrinutost da je američki predsjednik ugrozio nacionalnu sigurnost.

"Najvažnije je zaštititi nacionalnu sigurnost SAD-a i provjeriti je li predsjednik u razgovorima s drugim svjetskim čelnicima, osobito s Putinom, ugrozio našu sigurnost kako bi osobno profitirao u svojoj kampanji", rekao je za NBC demokrat Adam Schiff.

Razgovor s predsjednikom Ukrajine

Demokrati su prošli tjedan pokrenuli istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač otkrio američkoj obavještajnoj zajednici da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. radi svoje vlastite koristi.

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020., i njegovu sinu Hunteru. Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Trump je u nedjelju na Twitteru objavio da želi "upoznati" zviždača kojega je nazvao svojim "tužiteljem" i "osobu koja mu je protuzakonito otkrila tu informaciju".

"Je li ta osoba špijunirala američkog predsjednika? Velike posljedice!", napisao je Trump. Potom je dodao: "Želim da se Schiff ispita zbog najveće prevare i izdaje."

U emisiji "60 minutes" na CBS-u objavljeno je da je zviždač pod saveznom zaštitom nakon dobivanja prijetnji.