U pratnji gradonačelnika, Ramu su jučer posjetili i Zoran Vujanović, dogradonačelnika Sinja, Ankica Penza, pročelnica Ureda za za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom grada Sinja, maestro Mojmir Čačija, voditelj klape Sinj i Petar Malvaša, snimatelj. Svakako, jučerašnjem posjetu prisustvovali su i predstavnici Franjevačkog samostana Sinj, Fra Ante Bilokapić, novi župnik župe Sinj i fra Ante Čovo.

Domaćini sastanka bili su načelnik Općine Jozo Ivančević i gvardijan Franjevačkog samostana Rama - Šćit fra Tomislav Brković. Na sastanku se razgovaralo o mnogim temama, koje će u budućnosti još više povezati ova dva, povijesno povezana, središta.

Jedna od tema je svakako bila i Povelja prijateljstva između Grada Sinja i Općine Prozor-Rama. Dogovoreno je kako će se potpisivanje Povelje održati i u Gradu Sinju kao i u Općini Prozor-Rama. Tako će se Povelja potpisati 13. kolovoza na Svečanoj sjednici gradskog vijeća Sinj, a u Općini Prozor-Rama, potpisivanje će se održati 7. rujna a Svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Dogovorena je razmjena kulturnog i duhovnog dobra, svakako šireći tu suradnju i na športsko i gospodarsko područje.

Na sastanku se razgovaralo i o zajedničkom projektu „Staza gospe Sinjske", koji je odlično ocijenjen od strane Europske komisije. Projekt je to koji je zajednički apliciran prema IPA fondovima za razvoj prekogranične suradnje. Dogovoreno je da se započeta suradnja nastavi, te da se u skoroj budućnosti osmisle slični projekti koji će se moći aplicirati prema sredstvima Europske unije. Istaknuto je kako se ta suradnja mora proširiti i na udruge, turističke zajednice, sportske klubove, te lovačka i ribarska društva.

I Gradonačelnik Glavan i Načelnik Ivančević složili su se kako su upravo Franjevački samostani u Sinju i Rami godinama jačali i držali povezanost naših dvaju sredina. Zahvaljujući njima, nisu zaboravljeni korijeni. Nažalost, moralo je proći više od 300. godina da se i gradska i općinska središta povežu.

Dogovoreno je, isto tako, kako će se Općina Prozor-Rama aktivno, kroz kulturne programe, uključiti u obilježavanje dana grada Sinja, kao i Grad Sinj u program obilježavanja dana Općine Prozor-Rama. O svim tim aktivnostima, naknadno će građani biti upoznati. Nakon službenog sastanka u zgradi Općine, gosti su posjetili Franjevački samostan. (prozor-rama.org)