Prijetnja od terorizma u Danskoj i protiv njezinih interesa u inozemstvu porasla je zbog izraelskog rata protiv militanata Hamasa u Gazi i niza spaljivanja Kurana u Danskoj prošle godine, objavila je danska sigurnosna i obavještajna služba PET.

Ukupnu razinu prijetnje sigurnosna služba ocijenila je s razinom 4 na ljestvici do 5, ali je navela da su rizici unutar te razine porasli.

"Sukob između Izraela i brojnih militantnih skupina zabrinjava mnoge ljude, uključujući Dansku", stoji u priopćenju PET-a.

"Sukob također sadrži značajan potencijal za radikalizaciju i mobilizaciju, što potencijalno može aktivirati aktere za spontane ili planirane reakcije u Danskoj, uključujući terorističke napade", navodi se u upozorenju.

Paljenje Kurana u Danskoj i Švedskoj

Antiislamski aktivisti prošle su godine oštetili nekoliko primjeraka Kurana u Danskoj, a također i u susjednoj Švedskoj, dvjema od najliberalnijih zemalja na svijetu, koje su dopustile oštro kritiziranje vjere u ime slobode govora.

Švedska je podigla upozorenje na terorizam na drugu najvišu razinu, navodeći da je osujetila napade nakon spaljivanja Kurana i drugih djela počinjenih protiv najsvetijeg teksta islama, koja su izazvala prijetnje džihadista.

Danski parlament u prosincu je usvojio zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kurana na javnim mjestima, nastojeći ublažiti napetosti s muslimanskim zemljama.