Danska premijerka Mette Frederiksen danas je najavila da će Danska poslati svu svoju artiljeriju u Ukrajinu i pozvala europske države da opskrbe ukrajinske oružane snage streljivom i protuzračnim obrambenim sustavima, jer im "sada više trebaju", javlja Euromaidan Press.

Govoreći na marginama sigurnosnog summita u Münchenu, premijerka Danske se požalila da "nema dovoljno osjećaja za hitnost" u raspravama na summitu u vezi s transferom oružja, koje je Ukrajini "potrebno odmah".

Frederiksen je rekao da europski čelnici često ističu probleme u proizvodnji kao glavnu prepreku povećanju opskrbe te sada otvaraju nove obrambene kompanije za buduće potrebe.

"U Europi ima vojne opreme, to nije samo stvar proizvodnje"

"No, Ukrajina nas upravo sada traži artiljeriju i streljivo. I zato mi je žao, prijatelji, ali u Europi ima vojne opreme. To nije samo stvar proizvodnje. Imamo oružja, imamo streljiva i sustava protuzračne obrane. Oni moraju biti poslani Ukrajini", rekla je Frederiksen.

Frederiksen je također rekla da bez obzira na to što se trenutno događa u SAD-u, Europa mora preuzeti odgovornost za svoju sigurnost: "Moramo učiniti više."

Američki Senat je nedavno, podsjetimo, izglasao zakon o inozemnoj pomoći, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Ipak, republikanci u Kongresu odbili su odobriti dodatna sredstva i odgodili zasjedanje zbog najavljenih praznika do kraja veljače.

Odluka Danske o slanju artiljerije u Ukrajinu je u Ukrajini dočekana s oduševljenjem. Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, reagirao je na izjavu danske premijerke: "Hvala, Danska! To su pravi prijatelji."