U povodu Dana kruha učenici područne škole na Ustirami sa svojim učiteljima, roditeljima i gostima proveli su zanimljiv projekt kroz mjesec listopad 2016. godine.

Kruh je za sve nas osobit pojam koji život znači. Smisao života je borba za kruh kako bismo život provodili u radu i u slasti svakog krušnog zalogaja, priopćeno je.

Stoga mu treba odati posebno priznanje. Učenici Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ Gračac, područnog odjela Ustirama su na jedan zanimljiv i osobit način odali priznanje kruhu.

Sa svojim učiteljima Magdalenom i Draganom su mjesec listopad proveli radno u znaku kruha kroz jedan cijeli projekt. Magdalenina idejnost i Draganova marljivost osvježili su redovni nastavni proces u ovoj obnovljenoj školi. U sklopu projekta pripremili su radionicu na kojoj su sudjelovali i roditelji. Poseban gost radionice, koja je organizirana 12.10.2016., bio je Marinko Kovčalija, iskusni pekar, koji već godinama priprema slasnu „štrucu“.

Na radionici pod vodstvom svojih učitelja i iskusnog pekara, a uz podršku roditelja, učenici su pripremali kruh i druga peciva. S posebnim zadovoljstvom moglo se promatrati učenike koji su se cijelim svojim bićem unijeli u pripremu kruha i drugih ukusnih peciva. Mogli su kušati djelo svojih ruku.

Tijekom radionoce dogodila se jedna zanimljivost jer je baš pekaru Marinku bio rođendan. Učenici su mu prigodnom pjesmom uputili čestitku, a učiteljica Magdalena uručila prigodan dar.

Drugog dana radionice, 13.10.2016. godine učenici su postjetili pekarnu „Rama“ te su se iz prve ruke upoznali s procesom pripreme i pečenja kruha koji se kupuje u trgovinama. Na kraju posjeta dobili su po pecivo koje je darovao vlasnik pekarne Stipan Nikolić.

Učenici i njihovi učitelji zahvaljuju se pekarni „Rama“ na suradnji i potpori realizacije ove zanimljive nastave.

Ovakav pristup pokazao je da se nastava može izvoditi i izvan učionice te da se sve više treba primjenjivati izvanučionička nastava. Inovativnost u nastavi je jedan od ključnih preduvjeta za uspješne suvremene učenike.

Bljesak.info