Danas je blagdan Cvjetnice, Nedjelja Muke Gospodnje. Početak je to Velikog ili Svetog tjedna – godišnje proslave najvećih otajstava vjere – Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Na blagdan Cvjetnice ophodnjama s blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama kršćani se prisjećaju svečana Isusova ulaska u Jeruzalem.

Prema povijesnom kazivanju, Isusa je u Jeruzalemu prije 2000 godina dočekao narod kličući mu kao kralju i očekujući od njega da povede bitku za rušenje rimskog okupatora.

Narod je klicao Isusu, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike. U spomen na to, na Cvjetnicu se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Cvjetnicom započinje Veliki tjedan u kojem se kršćani spominju Muke Kristove, nakon koje dolazi najveći kršćanski blagdan – Uskrsnuće Kristovo.