Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Dan kada je vojno-redarstvenom operacijom Oluja prije 25 godina oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobuna, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Oluja je uz Bljesak ključna akcija je osigurala kraj Domovinskoga rata.

U Kninu će se održati središnja proslava, ove godine uz epidemiološke mjere i prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u RH Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade.
 
Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja počet će u 9 i 43 zvonjenjem kninskih crkvenih zona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Knin tijekom Oluje. Nastavit će se programom na Kninskoj tvrđavi koji uključuje podizanje zastave RH, minutu šutnje, čitanje povjesnice VRO Oluja, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika i ispaljivanje 25 počasnih plutona te prelet borbenog zrakoplova HRZ-a. Proslava se zbog epidemioloških mjera održava u smanjenom opsegu.

Koncelebriranu misu u crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu u 11.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, kninskim franjevcima i drugim svećenicima. Misa će se slaviti za Domovinu s posebnom nakanom za sve duhovne i tjelesne potrebe njenih stanovnika, posebice hrvatskih branitelja, kako živih tako i preminulih.

HRT