Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. stoljeća "Titanic" potonuo je na današnji dan 1912. godine. Poginule su 1.523 osobe, računajući putnike i osoblje.

Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD "Titanic" je udario u ledeni brijeg u sjevernom Atlantiku. Mada je smatran "nepotopivim", potonuo je za samo dva sata i 20 minuta.

"Titanicom" je upravljao kapetan Edvard Smith, koji je također poginuo.

Brod je prevozio neke od tada najbogatijih ljudi svijeta, kao i stotine iseljenika iz Britanije, Skandinavije i cijele Europe, koji su htjeli započeti novi život u SAD.

Smještaj za putnike prvog razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši, sa teretanom, bazenom, knjižnicom, restoranima i kabinama, prenosi SRNA.

Bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje telegrama, kao i komunikaciju sa drugim brodovima.

Iako je "Titanic" imao napredne sigurnosne faktore poput vodonepropusnih pregrada i daljinski zatvaranih vodonepropusnih vrata, zbog zastarjelih pomorskih sigurnosnih propisa imao je čamaca dovoljno za samo 1.178 ljudi, što je bila tek trećina njegovog kapaciteta.

Brod je imao 16 soha (malih dizalica) za čamce, koje su mogle da spuste po tri čamca, ukupno 48. Međutim, "Titanic" je nosio samo 20 čamaca.

Propast "Titanica" jedna je od najvećih i najpoznatijih pomorskih nesreća ikada.