Jedan klub i jedan život. Jedna neponovljiva karijera i jedan nezaboravan oproštaj. Mogao je igrati gdje god bi poželio, ali on nikad nije namjeravao napustiti Rim.

Ostat će zapisano da je 28. svibnja 2017. godine, u 54. minuti utakmice 38., zadnjeg kola Serie A u sezoni 2016/17 protiv Genoe, po posljednji, 784. put Francesco Totti zaigrao je za Romu.

Kao 40-godišnjak Totti je ušao kao zamjena Mohameda Salaha na njegovom Olimpicu, stadionu na kojem je proveo cijelu karijeru otkako je 28. ožujka 1993. kao 16-godišnjak debitirao za klub njegovog života.

Cijela Italija i nogometni svijet ovu nedjelju slave kao Tottijev dan, a crveni dio Rima ekstatično je čekao meč koji ih jednako oduševljava i rastužuje.

U trenutku ulaska u igru Velikog Kapetana stadion je bio prepun emocija: plač, krici i uzvici oduševljenja, pljeskanje na otvorenoj sceni, na tisuće fotografija, dozivanja - čega sve nije bilo u tome trenutku. Trenutačni rezultat na semaforu bio je 1:1.

Stadion Olimpico je naravno bio rasprodan (70.000 mjesta), a pobjedom od 3:2 njegov je voljeni klub izborio izravan plasman u Ligu prvaka iduće sezone.

S Tottijem na terenu Roma je prvo preko De Rossija povela 2:1 (74.), ali je Lazović pet minuta kasnije poravnao na 2:2. Ipak, u sudačkoj nadoknadi Perotti je uspio postići zgoditak za konačnu pobjedu od 3:2.

"Totti je ispisao povijest nogometa", kaže još jedna legenda talijanskog nogometa, slavni Gianluigi Buffon (39).

"Osjećam se kao na koncertu. Došao je trenutak za koji sam mislio da nikada neće doći. Emotivno sam doživio sve što se pisalo o meni i kako su ispratili moj oproštaj. Ne mogu 25 godina biti zaboravljene i teško je bilo donijeti ovakvu odluku", rekao je Totti s centra terena.
 

Uistinu je došao taj dan kad se mora staviti točka na kraj velikog nogometnog romana.

"Hvala Roma! Hvala mojoj cijeloj obitelji i hvala vama navijačima! Ovo sve nije bio san, već realnost! Sada je doista gotovo, posljednji put u ovom dresu. Sretan sam i ponosan na ovih 25 godina ljubavi. Volim vas!", kazao je na kraju Totti.

Kao rođeni Rimljanin („Romano di Roma“) oduvijek je bio okrenut klubu AS Roma, a kad su ga kao tinejdžera pokušali vrbovati ljudi iz gradskog rivala Lazija, Tottijevi su ih potjerali iz kuće.

Njegov najveći uspjeh s Romom je osvajanje prvenstva Italije 2001. godine, a s reprezentacijom je 2006. postao svjetskim prvakom.

Nakon osvajanja naslova prvaka svijeta, najavio je povlačenje iz nacionalne vrste, da bi 20. srpnja 2007. to i službeno objavio.

Za reprezentaciju je odigrao 58 utakmica, postigavši relativno skromnih devet golova. Osim titule prvaka svijeta 2006. godine, s reprezentacijom svoje zemlje je četiri godine ranije bio viceprvak Europe.