Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat način raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, i to u okviru točke dnevnog reda pod nazivom - Primjena č1ana 10.12 Izbornog zakona BiH, objavio je Dnevni avaz.

Na osnovu presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, iz ovog člana zakona brisana je rečenica ''Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu''.

No, u istom članu ostala je obveza SIP-u da utvrdi broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda iz kantonalnih skupština ''proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu''.

Kao što nije bilo politike volje da Izborni zakon bude usklađen s odlukom Ustavnog suda BiH, tako u SIP-u, koji čine po dva č1ana iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih, nema suglasnosti o tome koji popis primijeniti pri dodjeli mandata za taj dom.

Dok članovi Hrvati smatraju da treba onaj iz 2013., oni iz reda bošnjačkog naroda zagovaraju popis iz 1991. godine.

Od preostala tri člana SIP –a Avaz neslužbeno saznaje da jedan iz reda srpskog naroda zasigurno podržati stav hrvatskih kolega.

Avaz navodi da je, kada bi SIP prihvatio da se raspodjela vrši po popisu iz 2013., velika vjerojatnoća da bi žalbe Apelacijskom odjelu Suda BiH na takvu odluku pale. Jer, Sud BiH već je potvrdio kao zakonita imenovanja članova općinske izborne administracije po popisu iz 2013. godine.

No, Ustav BiH propisuje da će se popis iz 1991. primjenjivati do okončanja procesa povratka, do čega nije još došlo. S toga, izvjesno je da bi u tom slučaju odluka završila pred Ustavnim sudom BiH.

Bljesak.info