Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, ove je godine skijaška sezona na Kupresu počela znatno ranije od prošlogodišnje. Uz obilje snijega, kao što to i priliči prosincu, ali i po ne baš ugodnom vremenu, s jakim vjetrom i pravom snježnom mećavom, sezonu je protekloga vikenda prvi otvorio Ski centar "Kraljica" podno planine Stožer, piše Večernji.hr.

Skijanje i boardanje

Premda je prometovanje preko prijevoja Borova glava, između Livna i Šujice, bilo gotovo nemoguće, Dalmatinci su jedva dočekali početak sezone i pohrlili na njima dobro znanu Kuprešku visoravan.

I Hercegovci iz Širokog, Mostara i ostalih gradova došli su protekloga vikenda po nešto povoljnijim uvjetima na cesti preko Tomislavgrada i Šujice, a bilo je gostiju i iz Bugojna pa i Latinske Amerike.

"Kraljičina" ekipa vrijedno je radila i uložila maksimalne napore da pripremi staze za skijanje i boardanje. Inače, ovaj centar nudi tri staze duge i do 9 kilometara, snowboard stazu dugu 2,4 kilometra, stazu za noćno skijanje duljine 2,3 kilometra, koja je otvorena petkom i subotom od 18 do 21 sat, te baby stazu.

U ponudi su i škola skijanja te snowtubing. U sklopu ovog ski-kompleksa već je i dobro poznati restoran Kupreška kuća, uređen u planinskom stilu, gdje smo razgovarali s direktorom Ski centra Želimirom Marićem. Pitamo što je ovog Mostarca dovelo na Kupres.

– Došao sam ovdje radi izazova, bavim se ugostiteljstvom već 24 godine. Očekujem da će ova sezona biti bolja od prošlogodišnje. Snijega ima dovoljno, gravitiramo prema Dalmaciji, ali s obzirom na lokaciju na kojoj smo, dolazi nam Hercegovina i cijela Bosna – govori nam Marić te dodaje kako je nakon 10 godina snijeg prvi put pao početkom prosinca.

-Planina Stožer ljepotica je koja ima 365 izvora vode, 12 hektara borovnica i malina, divne biciklističke staze, quad-staze, staze za konje. Radimo sad i projekt "Povratak prirodi" u sklopu kojega ljudi pet dana žive u šumi onako kako se nekada živjelo, skupljaju hranu, koriste se konjima, provode to vrijeme bez telefona, bez ekrana – kaže nam ovaj ugostitelj i zaljubljenik u prirodu.

Od ove godine gosti će moći uživati i u novom caffe baru koji se nalazi na samom vrhu planine Stožer na čak 1758 metara nadmorske visine. U Sportsko-rekreacijskom centru "Adria ski" na Čajuši nova skijaška sezona počinje 18. prosinca, kazao nam je vlasnik tog centra Zvonko Bagarić.

U tijeku su završne pripreme, a ranije su već obavljeni neki zahvati na pogonu i vučnicama koje treba odraditi prije snijega. Sa svakim centimetrom novoga snijega staze se ravnaju strojevima, a dodatno ih pune i topovima za umjetno zasnježivanje. Uz staze će, kao i ranijih godina, biti postavljene kućice za okrjepu i stolovi na otvorenom te drugi prateći objekti sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

I baby lift

Na Čajušu uglavnom dolaze gosti iz Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika, i Hercegovine. Inače, Sportsko-rekreacijski centar "Adria ski" raspolaže s pet ski-liftova, četverosjedom dužine 1850 m, jednom sjedežnicom (dvosjed) u dužini od 980 metara, dvjema sidro-vučnicama dužine 1080 i 1150 metara, a tu je i jedan babylift dužine 300 metara.