Velika je stvar da na dva svjetska prvenstva zaredom ulazimo među četiri reprezentacije na svijetu, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacija Zlatko Dalić uoči polufinala Svjetskog prvenstva protiv Argentine koje je na rasporedu 13. prosinca na stadionu Lusail.

"Ušli smo među četiri reprezentacije što je sjajan uspjeh za Hrvatsku, velika je stvar da na dva SP-a zaredom ulazimo među četiri reprezentacije na svijetu. Igramo protiv velike Argentine, koja ima veliki motiv, ali i veći pritisak. Optimist sam, analizirali smo ih, znamo kako igraju. Vjerujem našim igračima, pokazali smo karakter, bez toga niti ne bi ušli u polufinale," kazao je Dalić.

Izbornik je poručio kako se nećemo prilagođavati Argentini. već igrati svoju igru.

"Nećemo se prilagođavati, igrat ćemo svoju igru. Dosta smo se potrošili, ali u polufinalu smo. Uopće ne razgovaramo o tome, imamo snage, imamo energije, to nije upitno. Znamo da ćemo dati sve od sebe, imamo dobru situaciju u momčadi, nemamo velikih problema, svi su zdravi i spremni."

Hrvatska je i na posljednjem World Cupu igrala protiv Argentine, ali u skupini. "Vatreni" su u velikoj utakmici u Nižnjem Novgorodu pobijedili sa 3-0.

"Ovo je nova utakmica, drugačija od one 2018. Tada se igralo u skupini, nije bila odlučujuća. Igrali smo jako dobro, bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti. Takvi ćemo biti i sutra. Sutra je velika utakmica za oba sastava, ulog je veliki, ulazak u finale. Sutra nema štednje niti kalkulacije."

Otkrio je sprema li igrače na moguće provokacije.

"Utakmica između Argentine i Nizozemske je bila borbena, bilo je puno nenogometnih situacija ko mi želimo izbjeći. Nadam se kako će sudac spriječiti takve situacije," dodao je.

Ispred nas je još jedna povijesna utakmica, a Dalić je otkrio koje su za njega najveće.

"Za mene je najveća bila pobjeda protiv Engleske kada smo se plasirali u finale, pa nakon toga ova protiv Brazila. Sutra bi mogla biti još veća. Jer ponoviti uspjeh s novom reprezentacijom je nešto fantastično. Ako sutra ostvarimo pobjedu bit će to naša najveća pobjeda u povijesti."

Prije četiri godine "Vatreni" su "ugasili" Messija, hoće li i sutra istom formulom pokušati zadržati jednog od najboljih nogometaša svih vremena.

"Analizirali smo njihove utakmice, Messi je u velikoj formi. Ima i podršku suigrača koji su agresivni i borbeni. Izgledaju sjajno. Sutra očekujemo još bolju, još kompaktniju Argentinu nego u utakmici protiv Nizozemske. Imaju veliki pritisak, imat će i veliku podršku navijača. Nama je to hendikep, ali nećemo se žaliti, idemo igrati polufinale s jednom od najvećih reprezentacija koje predvodi jedan od najbolji igrača svijeta."

Dalić je istaknuo kako hrvatska vrsta ima širinu što se pokazalo na ovom turniru kada su igrači s klupe mijenjali situaciju na terenu.

"Kada smo se pripremali za ovo prvenstvo, rekli smo da imamo širinu, a to se i pokazalo. Pogodili smo s izmjenama, dobili smo dimenziju više. Imamo izbor, imamo širinu i možemo napraviti izmjene kada nam ne krene."

Dalić se osvrnuo i na veliki uspjeh Maroka koji je kao prva afrička reprezentacija dogurao do polufinala s Francuskom.

"Svatko u životu ima pravo na svoj san. Prije četiri godine smo svim malima omogućili i dali im pravo da sanjaju. Nitko tada nije očekivao da ćemo ući u finale. Tako i Maroko živi svoj san. Oni su prošli Belgiju, Španjolsku i Portugal i imaju se pravo nadati finalu, ali dopustite da i Hrvatska ima to pravo."

Otkrio je i koja je sličnost "Vatrenih" i "Gauča"

"Obje ekipe imaju sjajnu emociju, to je nešto fascinantno. Takva je Hrvatska, ali nas je manje, to je vaša prednost. Od 32 reprezentacije ostate će dvije, a na kraju će samo jedna slaviti. Samo će jedna uživati. I mi i Argentina se nadamo tome. Uvijek kažem igračima da uživaju jer nema uspjeha ako ne uživate. Naši igrači su sretni i s velikim veseljem radimo i treniramo. Zavrijedili su ovo, došli su negdje gdje možda nismo očekivali ove godine. Cijeli svijet gleda što će učinii jedna mala Hrvatska."

Dalić je krenuo kao "vatrogasac" nakon što je Ante Čačić dobio otkaz. Tada nije niti sanjao da će predvoditi "Vatrene" do finala, te polufinala.

"Nisam vjerovao da ću voditi Hrvatsku do finala i sada do polufinala. Mislio sam da je to mjesto rezervirano za "face", ali ne i za mene. Što god da se sutra dogodi, ponosan sam na svoj posao u reprezentaciji. Nitko nije očekivao da ćemo dvaput biti među četiri, moj ponos je do neba. Sretan sam, ja sam imao svoj san voditi reprezentaciju, ali nit moj san nije otišao toliko daleko," poručio je Dalić.