Danas se Vatreni okupljaju u Zagrebu, a izbornik Zlatko Dalić održao je tom prigodom konferenciju za medije.

U pripreme kreće s 12 igrača, a reprezentacija bi u punom sastavu trebala biti do 3. lipnja kad bi trebali stići svi igrači koji imaju obveze u klubovima, Modrić, Brozović i Pašalić.

''Danas krećemo s pripremama, kompletirat ćemo se u hodu. Svaki dan će netko dolaziti. Nadam se da ćemo biti zdravi i da neće biti ozljeda. Imamo igrača koji su došli još prije tjedan dana jer im je ranije završilo prvenstvo pa je malo neuobičajeno da će biti 12 igrača, ali nemamo što čekati, trebamo početi. Nemamo nikakvih problema. Čestitam svima koji su osvojili trofeje, opet imamo finalista Lige prvaka i nadam se da će tradicija biti uspješna kao dosad'', rekao je Dalić na početku, prenosi HRT.

Je li razmišljao da na početak okupljanja pozvati igrače s pretpoziva budući da ima manji broj na raspolaganju.

''Iz mog iskustva, prakse, koja se pokazala dosta negativna, nekoga kad pozoveš i vratiš kući onda je drama. Lakše je nekoga pozvati naknadno nego vratiti kući. Ne želim to ponoviti, ovako je kvalitetnije bolje, mirnije, staloženije. Mir nam treba. Shvaćam da će nam trebati igrača na treningu, ali ovako je bolje, lakše je pozvati naknadno nego vratiti kući''.

Zdravstveno stanje zasad je dobro.

''Ante Budimir se vratio u golgetersku formu, njegovo stanje je jako dobro. Nikola Vlašić je jako dobro. U kontaktu je s našim liječnicima. Ako Nikola ne bi mogao, reći će nam to iskreno, vratit ćemo ga kući i zvati nekoga s pretpozivima. No prema svim informacijama bit će u redu.''

U 15 sati dolaze kod predsjednika RH Zorana Milanovića koji će primiti i odlikovati igrače i članove stručnog stožera te članove delegacije HNS-a koji su pridonijeli osvajanju brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.

Nakon toga reprezentacija odlazi na pripreme u Rijeku, gdje će 3. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. Vatreni 7. lipnja putuju za Lisabon. Tamo će 8. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu s Portugalom, a dan poslije predviđen je odlazak za Njemačku.

''Protiv Makedonije nećemo biti kompletni, izmiksat ćemo momčad. Onda ćemo do Portugala biti kompletni. Bit će to važna utakmica koja će nam dati smjernice. Ključno će biti onih pet dana prije Španjolske. Nećemo raditi velike eksperimente. Niti imam potrebu niti imam želju puno mijenjati. Ono što bi trebalo biti novo to je za jesen i Ligu nacija. Sad smo složili ekipu i mislim da će to biti prava priča. Test protiv Portugala će nam puno pokazati. Nakon Portugala očekujem tih kvalitetnih pet dana treninga''.