Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je Jutarnjem listu kako u objavljenim mailovima s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokoru, nema ništa novo u odnosu na ono što je dosad objašnjavala, no da se preko nje zapravo želi srušiti nagodba o Agrokoru, a Hrvatsku gurnuti u politički kaos.

Sve smo bliže nagodbi za neke to očigledno znači zadnju priliku da je sruše, rekla je ministrica Dalić u intervjuu Jutarnjem listu od petka, 11. svibnja.

Ističe da u svemu što se već mjesecima događa oko Agrokora – nema slučajnosti.

Salvu napada aktivirala odluka o izručenju Todorića i odluka Ustavnog suda

Kod postizanja okvirne nagodbe najavili smo da će se pritisak pojačavati. I to se događa. Dva su događaja aktivirala sadašnju salvu napada: odluka o izručenju Todorića, u kojoj je sutkinja odbacila tezu o političkom progonu, te odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona nego i istaknuo i da bi nečinjenjem nastala protuustavna situacija. Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički kaos, rekla je Dalić.

Napominje da ne zna kako su mailovi korespodencije s konzultantima i odvjetnicima završili u javnosti, no kako i nije njen posao da se time bavim.

Ono što je važno jest da u tim mailovima sadržajno nema ništa novo u odnosu na ono što sam dosad puno puta objašnjavala. Ti fragmenti objavljene komunikacije su hrana za najniže strasti, pogotovo kada ih se čita izvan konteksta vremena i političkih odnosa unutar tadašnje koalicije i bez poznavanja načina na koji su, političkim dogovorom tadašnjih koalicijskih partnera Mosta i HDZ-a, odabrani stručnjaci koji su završili u toj mailing grupi, naglašava ministrica Dalić.

Na upit ima li i dalje povjerenje premijera Andreja Plenkovića s obzirom na novi izuzetni pritisak dijela medija i oporbe zbog ‘navodnih inkriminirajućih činjenica u e-mail korespondenciji’, potpredsjednica Vlade podsjetila je kako je premijer Plenković, “o tome sam sve vrlo jasno rekao”.

Ponavljam, sadržajno u mailovima nema ništa novoga u odnosu na teme o kojima se razgovaralo i na saborskom Odboru za gospodarstvo i u sabornici prilikom propalog pokušaja mojeg opoziva, dodala je.

Na pitanje zašto se nije formirala posebna državna stručna skupina za rješavanje pitanja Agrokora, nego se funkcioniralo kroz neformalnu skupinu stručnjaka koji su bili politički preporučeni, i to iz Mosta, Dalić je odgovorila kako se činilo sve da se situacija s Agrokorom ne bi pogoršala.

U trenutku kad su se počeli pokazivati jasni znakovi potpunog kolapsa Agrokora, kao odgovorna osoba činite sve da niti jednim svojim potezom situaciju ne biste pogoršali, rekla je.

Podsjeća da su u tih nekoliko mjeseci od prvih znakova ozbiljne krize nebrojeno puta javno pozvali bivšu upravu Agrokora da nađu rješenje za probleme u koje su doveli kompaniju, u dogovoru sa svojim vjerovnicima.

Istovremeno, i samo jedna medijska naznaka da se nešto događa u Vladi, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg sloma Agrokora, mogla je značiti momentalnu blokadu cijelog sustava. A u tom trenutku nismo imali spreman pojas za spašavanje i trebalo nam je nešto vremena da pronađemo najbolje rješenje i način kako se nositi s potencijalnom katastrofom takvih razmjera, kaže Dalić.

Most je tada izričito tražio, a mi smo se složili i vjerujem i danas da je to bio ispravan put, da nezavisni stručnjaci analiziraju situaciju i predlože rješenja. Na kraju je zaključak bio da se ide u izmjenu zakonodavnog okvira, podsjetila je.

S nezavisnim stručnjacima se počelo, no u pisanje zakona su se uključili i stručnjaci iz dva ministarstva i Ureda za zakonodavstvo, a konzultirani su pritom brojni ljudi koji su imali nešto reći, a ne samo isključivo ovi čija se imena opetovano javno ističu, rekla je Dalić.

Naglašava da su o konzutacijama bila informirana oba tadašnja koalicijska partnera (HDZ i Most).

Zakulisne igre interesnih grupa, oporba na žalost nastupa kao njihov glasnogovornik

Žali što je situacija bila takva da nije bilo vremena za javnu raspravu i višemjesečnu proceduru.

To nije bila niti moja, niti premijerova, niti ičija osobna odluka, brzinu je zahtijevala situacija. Za razliku od sadašnje situacije kada se moram opravdavati jer sam radila svoj posao, tada sam, kao što se i sami možete sjetiti, bila pod pritiskom teze da Vlada ništa ne radi, a stanje u Agrokoru se pogoršava, kazala je ministrica Dalić.

Ocjenjuje da interesne grupe, a, kako kaže, “u ovom trenutku oko Agrokora ih djeluje zaista puno, ne prestaju raditi na tome da do nagodbe ne dođe, jer vode brigu samo i isključivo o svojim individualnim interesima. Od Todorića do nekih vjerovnika, pa i onih koji to nisu”.

Zakulisne igre tih interesnih grupa, dodala je, “očito postoje i zato danas imamo ovakav cirkus”. Pri tome, procjenjuje potpredsjednica Dalić, “oporba na žalost nastupa kao glasnogovornik interesnih skupina”.

Također je ocijenila da je ova Vlada, bila suočena s najgorim problemom koji je Hrvatska imala od Domovinskog rata.

Uspješno smo na to odgovorili, a ako svi pozitivni rezultati koje smo već do sada ostvarili za hrvatsko gospodarstvo izazivaju negativnu percepciju ja se s tim moram nositi ako želim dovršiti posao i ovaj problem trajno otkloniti od hrvatske ekonomije, zaključila je u intervjuu potpredsjednica Dalić.

(Hina)