Ovo nije Hrvatska kakvu sam zamišljao i htio, ali imamo još jednu šansu za prolazak dalje, izjavio je u subotu na konferenciji za novinare izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, osvrćući se na jučerašnju utakmicu potiv Češke (1-1) na EURU.

"Nisam ni sretan ni zadovoljan, niti se osjećam komforno. Ovo nije Hrvatska kakvu sam zamišljao, kakvu sam htio. To nije ono što sam mislio kada smo počeli pripreme: Ali dobili smo još jednu šansu da u grupnoj fazi to popravimo i plasiramo se dalje", rekao je Dalić, ponovivši još jednom da je jako svjestan da ovo nije dobro i da to nije Hrvatska kakvu želi.

Osvrćući se na jučerašnju utakmicu Dalić je istaknuo loše prvo poluvrijeme u kojem su Česi "nadtrčali hrvatske igrače, uvijek su bili prvi na lopti, ali unatoč tome nisu stvorii šansu". Prokomentirao je i sporni kazneni udarac za kojeg smatra da nije  bio penal jer je Dejan Lovren skočio za loptom.

Što se tiče drugog poluvremena, Dalić smatra da je ono bilo puno bolje i da ono treba biti putokaz.

Na upit novinara zašto reprezentacija još uvijek nije tim, Dalić je odgovorio da za to ima puno subjektivnih i objetkivnih razloga, ali da neće tražiti alibi ili krivce zašto se momčad nije do kraja složila.

"Na meni je taj posao, ne izgledamo kako bi trebali izgledati, nismo kompaktni, što se posebno vidjelo jučer u prvom poluvremenu.  Sedam-osam igrača je došlo iz ozljeda, nisu se uspjeli složiti", ocijenio je momčad izbornik.

Upitan gdje bi smjestio Hrvatsku na EURU nakon svih do sada odigranih utakmica, izbornik je rekao da su 'Vatreni' uravo tamo gdje i jesu - u bori za proći među 16.

"Nismo se nametnuli, to nije dobra Hrvatska koja ohrabruje, kakva bi trebala biti, nismo na tom nivou sada. Imamo tu šansu da se popravimo u utorak s pobjedom", ponovio je izbornik, kazavši da rješenja za utakmice traži na treningu.

"Ja sam imao drugu koncepciju i viziju kako je to trebalo izgledati. Rješenja tražimo u hodu i nakon analize treninga. Tu smo pokušali slagati priču, tražiti najbolja rješenja. Sada nam preostaje da u tri dana napravimo bržu i energičniju ekipu da se možemo suprostaviti Škoima koji će biti motivirani i agresivni", dodao je.

"Rezultat je taj koji daje motivaciju, mi ga nemamo, rezultat nam je prijeko potreban, stalno smo u minusu i nikako ne možemo ući u normalan ritam", nadovezao se.

Osvrnuo se i na sljedećeg suparnika Hrvastke na EURU.

"Škotska je trebala proći puno bolje protiv Češke u prvoj utakmici. Imali su dosta prilika, ali su primili dva gola. Pokazali su veliku motivaciju i veliku borbenost. Oni će protiv nas biti isti jer i njima tri boda znače prolaz dalje, a i na svom su terenu. Bit će teško, to je protivnik koji nema možda veliku kvalitetu, ali moramo pripaziti, moramo odgovoriti na bolji način", ocijenio je sljedećeg suparnika Dalić.

Pritom je najavio par promjena za susret protiv Škotske koji je na rasporedu u utorak.

"Morat ćemo napraviti dvije-tri promjene, moramo naći svježe, energičnije igrače. Mijenjam jer jer tražim najbolje", dodao je.

"Ja od borbe ne odustajem, od odgovornosti ne bježim. Ja vjerujem i to sam rekao dečkima - vjerujem  u njih, u ljude oko sebe i vjerujem u sebe, vjerujem da je u nama ostalo prkosa da to napravimo", istaknuo je na kraju Dalić.