Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je popis igrača za Europsko prvenstvo, koje počinje 14. lipnja. Dalić je na preliminarni popis stavio 26 igrača, a devet je dobilo pretpoziv. Među njima su iznenađenja Dinamov Petar Sučić i mladi Karlsruheov napadač Igor Matanović.

Popis igrača

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka)

Obrana: Josip Juranović (Union Berlin), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Ajax), Domagoj Vida (AEK), Marin Pongračić (Lecce), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nassr), Mateo Kovačić (Manchester City), Lovro Majer (Wolfsburg), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Martin Baturina (Dinamo), Luka Sučić (Salzburg), Nikola Vlašić (Torino)

Napad: Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Ivan Perišić (Hajduk), Marko Pjaca (Rijeka), Marco Pašalić (Rijeka)

Pretpozivi: Barišić, Jakić, Ćaleta, Kotarski, Sigru, P. Sučić, Fruk, Ljubičić, Matanović

Kakvo je stanje Budimira i što je presudilo za poziv Labrovića, a ne Kotarskog?

"Vratio se Budimir u puni trening, jučer je igrao 15-ak minuta i njegovo stanje je dosta dobro. Kroz treninge će doći kroz pravu formu. Šteta da se ozlijedio, mogao je biti prvi strijelac La Lige. Bit će pravi u reprezentaciji, on dolazi u kamp 29. svibnja, piše Index.

Labrović je branio čitavu sezonu dobro, Rijeka je dobra, a Kotarski je budućnost".
Kako je Modrić?

"Ne odgovara njemu ovakva lakša sezona. On mora svaku utakmicu biti na terenu i onda je on pravi. Svaki dan smo u kontaktu, znam da je igrao malo manje utakmica, ali on jedva čeka da dođe u reprezentaciju, da bude naš vođa".

Optimizam?

"Kod mene je optimizam uvijek prisutan. Većina igrača igra dobro, neki su ovojili i trofeje, a neki trebaju više ako žele igrati za reprezentaciju i to ću im i reći. Vjerujem da ćemo se kroz ovih desetak dana posložiti, ali problem je što krećemo tek s 12 igrača, a onda će se priključiti ostali. Ne možemo ih sve pozvati odmah nakon završetka sezone, moraju se odmoriti. Dana 3. lipnja ćemo biti svi zajedno i onda krećemo s pravim pripremama. Kad god smo imali duži kamp, smo se dobro posložili. Znam da puno možemo, ali ponavljam da ima puno velikih reprezentacija na Euro. Pritiska nema jer je Hrvatska napravila jako puno. Digli smo ljestvicu jako visoko, a to realno nije normalno. To što je Hrvatska napravila... Engleska je u zadnjih 58 godina osvojila samo jednu medalju, a Hrvatska tri, odnosno četiri ukupno. Hrvatska je pokazala da smo najbolji kad je najteže, svjesni podrške stotina tisuća naših navijača u Njemačkoj. Pokušat ćemo ne razočarati".

Kakvo je stanje s Perišićem?

"Stalno smo u kontaktu, on radi sve po planu. Učinio je sve da se vrati u formu, nadam se da će tako i biti. Imamo još 15 dana, nećemo ništa forsirati i veliki je dobitak da se vratio. Svjesni smo da nije u top formi, ali poznavajući njega sve će napraviti da bude. Od mene ima sve pohvale za ovo što je napravio da bi se vratio".

"Bilo je dilema oko Vlašića, ali njegovo stanje je puno bolje. Dogovor je da se priključi 27. svibnja i ako 1. lipnja ne bude potpuno spreman, otići će kući i onda ćemo zvati nekog drugog. Nadam se da se nitko neće ozlijediti. Svjesni smo velike ambicije i očekivanja kod svih, ali isto tako smo svjesni koliko dobrih reprezentacija na Euru ima. Imamo najtežu moguću skupinu, bit će zaista jako, jako teško. Napravili smo rezultat, koji smo morali, a to je plasman na Euro. Sve ostalo je bonus. Nema nikakvog pritiska i idemo napravit sve da budemo što bolji možemo biti. Svjesni smo da nikad nećemo imati brojniju podršku navijača kao na ovom Euru, znam da očekuju puno od nas i mi ćemo se truditi", rekao je.