Hrvatska je izborila nastup u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru 2022., itekako živući nade da će ponoviti spektakularan nastup na prošlom prvenstvu prije četiri godine.

Pobjeda protiv Japana dogodila se u trenutku kada Hrvatska, kao i ostatak Europe, osjeća bol zbog rata u Ukrajini, sankcija i neobuzdane inflacije.

Zemlja bi imala koristi od procvata potrošnje poput onoga koji je doživjela na turniru 2018., gdje je reprezentacija dramatično premašila očekivanja, stigavši sve do finala.

Kako je njihov tim napredovao u 2018., Hrvati su se raspršili, potrošivši stotine milijuna kuna više nego tijekom tipičnog ljetnog mjeseca. Ukupno, potrošnja tijekom prvenstva, koje je trajalo od 14. lipnja do 15. srpnja 2018., porasla je za procijenjenih 2 milijarde kuna (270 milijuna eura) na godinu.

Potrošnja vezana uz događaj povećala je dobit proizvođača i prodavača piva, grickalica, suvenira i televizora, kao i turističkih agencija jer su navijači rezervirali putovanja na utakmice u Rusiju, te donijela više novca u državni proračun. Potrošnja piva u zemlji se uvećavala sa 7.000 na 12.000 hektolitara u danima kada je hrvatska momčad igrala svoje utakmice.

Sveukupno, maloprodaja u Hrvatskoj rasla je u prosjeku između 11 i 15 posto u danima uoči utakmice Svjetskog prvenstva i na dane utakmica, objavila je Hrvatska gospodarska komora (HGK) u 2018. godini.

To nije bio kraj. Niz uspjeha Hrvatske povećao je njen međunarodni ugled, a ljudi širom svijeta googlaju ovu malu zemlju. To je zauzvrat potaknulo turizam, jedan od ključnih ekonomskih sektora u zemlji i važan doprinos BDP-u. Kasnije te godine, Hrvatska turistička zajednica HTZ izvijestila je da je broj turista koji su posjetili zemlju porastao za 6% na 19 milijuna u 10 mjeseci godine, podsjeća bne intellinews.

Eto što Dalić i ekipa rade za svoju zemlju!