Hrvatska nogometna reprezentacija ulazi u "tjedan istine". Ispred "Vatrenih" su posljednje dvije utakmice u skupini H u kvalifikacijama za SP 2022. godine, ogled protiv Malte 11. studenog u Ta'Qaliju, te tri dana kasnije na rasprodanom Poljudu protiv Rusije.

Za svjetske doprvake računica je jasna, dvije pobjede vode na World Cup. Podsjetimo, direktan plasman u Katar izborit će samo pobjednik skupine, dok drugoplasirana ekipa odlazi u dodatne kvalifikacije.

Uoči posljednjeg "prozora" Rusija vodi sa 19 bodova, Hrvatska je druga sa 17 bodova, dok Slovačka i Slovenija imaju po 10 bodova. Dobra je vijest za Hrvatsku što je barem osigurala dodatne kvalifikacije jer ne može završiti ispod drugog mjesta u skupini.

"Dvije pobjede nas dijele od našeg cilja, plasmana na svjetsko prvenstvo. S obzirom na stanje u kakvom smo bili u posljednjim utakmicama, optimist sam," kazao je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić na novinarskoj konferenciji.

"Prva utakmica je najvažnija. Pobjedom protiv Malte, otvaramo Split i Rusiju i borbu za prvo mjesto. Malta nam ne može paritati u nogometnoj igri, ali moramo biti ozbiljni i strpjivi. Oni su prekinuli prvenstvo, sedam dana treniraju. Međutim, ako smo pravi moramo dobiti," poručio je Dalić.

Uoči zadnje dvije utakmice Dalić ima dosta problema s izostancima pa je aktivirao pretpoziv napadaču Malmoa Antoniju Mirku Čolaku, iz mlade reprezentacije je pozvao Luku Sučića, a naknadno je pozvao i napadača Dinama Brunu Petkovića, te veznjaka Rennesa Lovru Majera.

Podsjetimo zbog ozljeda su otpali Mateo Kovačić i Josip Brekalo, problema ima i Nikola Vlašić, dok je Luka Modrić imao jaku virozu.

"Kovačić je otpao i jako će nam nedostajati. Brekalo će doći i napravit ćemo pregled, Međutim nećemo riskirati, ako će biti imalo sumnjivo da nije spreman, vratit ćemo ga u klub. Sučić je doživio neugodan udarac i moramo ga provjeriti. Luka Modrić dolazi, puno bolje se osjeća, no vidjet ćemo u kakvom je stanju," istaknuo je izbornik pojasnivši zašto je u posljednji trenutak pozvao Petkovića i Majera.

"Nemam što čuvati i kalkulirati. Trebaju nam dvije pobjede. Lovro je ostvario dobar dojam, igra jako dobro, oporavio se. Luka je pod malim problemom, Lovro unosi novu energiju. Što se tiče Petkovića on nikada nije bio sporan. Nije imao kontinuitet, sada se dignuo, igra dobro. Može nam biti od velike pomoći. Obojica su u dobroj formi,"

Dalić je otkrio i na kojoj pozicji vidi Petkovića.

"Samo u napadu. Ono što on igra u Dinamu, mi u reprezentaciji imamo najbolje na svijetu, tu su Modrić i Brozović. Vidim ga jedino u špici," naglasio je Dalić.

Pojasnio je i kakva je situacija s kapetanom Modrićem.

"Luka je dobio temperaturu, dobio je virozu. Oporavio se, ali nije idealna situacija. Danas je krenuo iz Madrida. Ako neće biti 100 posto nećemo forsirati za Maltu. Trebaju nam spremni igrači."

Dodao je kako će "Vatreni" za ove dvije utakmice iznimno imati u kadru 25 igrača, a ne 23.

"Ima ozljeda, tu je i korona. Pozvali smo 25 igrača da ne bi u zadnji tren došli u neke probleme," istaknuo je.

Još jednom je pojasnio kako je u fokusu samo Malta.

"Ne želim govoriti o Rusiji i Splitu, to je u drugom planu. Ako ne pobijedimo Maltu, nema niti Rusije. Na Malti je uvijek teško, premda nije na našoj razini. Morat ćemo biti strpljivi i hrabri."

Izbornik je svjestan očekivanja javnosti, no pritisak je nešto na što je naučio na klupi svjetskih doprvaka.

"Uvijek je pritisak tu. Ispred nas su važne utakmice. Želio bi izbjeći dodatne kvalifikacije koje će biti iznimno teške. Znam da su očekivanja ogromna, no idemo korak po korak.

Istaknuo je kako je jedno mjesto u obrani rezervirano za Gvardiola, dok će o ostalim odlučiti nakon treninga.

"Dugo na poziciji stopera nismo bili tako jaki. Imamo sjajne igrače koji igraju u velikim klubovima. Gvardiol je neupitan na poziciji lijevog stopera, on ima prednost, a za ostale ćemo vidjeti tko je u najboljoj formi."

Problem predstavlja činjenica što je razmak između utakmice na Malti i na Poljdu samo 66 sati.

"Prvi put u mom mandatu smo odlučili spavati nakon utakmice u gradu u kojem igramo, Na taj način se pokušavano što bolje odmoriti. Ne mislim ništa kalkulirati, moramo dobiti Maltu, a onda ćemo vidjeti u kakvom smo stanju za Split. Za mene je najvažnija Malta," zaključio je izbornik.