Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić za Radio Sarajevo prokomentirao je uspjehe na Svjetskom prvenstvu, slučaj s Nikolom Kalinićem te podršku iz Bosne i Hercegovine.

Zlatko, prije svega čestitke. Za kratko vrijeme ste osvojili cijeli svijet. Hrvatsku ste digli na noge, a navijači iz cijele Bosne i Hercegovine su uz vas.

Zahvalan sam svima na tome… Znam da su za Hrvatsku navijali iz cijele BiH. Dobivao sam čestitke iz cijelog svijeta, ali mene su posebno drage poruke podrške iz Livna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Bihaća…  Mi ne možemo popraviti ono što je bilo ranije, ali trebamo gledati prema naprijed. Iskreno, i normalno tako trebamo gledati. Ja bih isto navijao za Bosnu i Hercegovinu na Mundijalu da je bila u toj situaciji kao što je Hrvatska, svim grlom bih bio uz Zmajeve.

Prije 16 godina ste krenuli u bijeli svijet iz Livna. U ponedjeljak, 23. srpnja, se ponovno vraćate u rodni grad gdje Vam priređuju veliki doček. Kako se osjećate?

Emocije su na vrhuncu… Krenuo sam od početka, to se ne može zaboraviti. Znam tko sam, što sam. Znam što sam bio i što sam sve prošao da bih došao do ovoga. Jedino bih poručio našim ljudima u Bosni i Hercegovini, odakle sam i sam, da ne odlaze iz države, da ostanu u ovoj lijepoj zemlji. Moramo raditi na boljem sutra, svima nama, bez obzira iz kojeg smo grada, koje vjere. Trebamo voljeti BiH.

Spomenuli ste Zmajeve. Otkrijte nam što se to dogodilo da niste postali izbornik ili barem pomoćnik, a bili ste u najužim kominacijama proteklih godina?

To je bilo davno i ne bih se vraćao, ali kada inzistirate, kazat ću vam… Ćiro Blažević me prvo zvao za pomoćnika, ali ponudu nisam prihvatio samo iz jednog razloga jer sam  već imao drugu opciju. Ponudu sam dogovorio ranije, a baš u to vrijeme mi se javio Ćiro s prijedlogom da mu budem prvi pomoćnik. Poslije Ćirinog odlaska sam dobio ponudu da budem izbornik Zmajeva, ali sam je morao odbiti.  Možda nije bilo ni realno da budem izbornik BiH, nisam imao snagu za to.

Jedan dio nogometne karijere proveli ste u Nogometnom klubu Velež iz Mostara. Šta možete kazati o vremenu koje ste proveli u Gradu na Neretvi?

Jako puno mi je značilo to igranje u Veležu, nakon mog prelaska iz Budućnosti iz Podgorice (tadašnji Titograd, op.a.). To mi je bilo veliko iskustvo. Proveo sam dvije i pol godine u Mostaru. Klub možda nije bio u vrhu lige tadašnje Jugoslavije, tada 1989. godine kada sam došao među Rođene, ali pamtim da mi je bilo prelijepo. Velež je tri godine ranije, 1986., osvojio Kup maršala Tita, bili su jako popularni u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji i taj period pamtim kao nešto lijepo u karijeri.

U arapskim zemljama ste, od Al-Fasilaya i Al-Hilala, ozbiljnije krenuli u trenerskom smislu. Je li je istina da su Vam tamo uvijek otvorena vrata?

Toliko poruka sam iz arapskih zemalja dobio proteklih dana da vam ne mogu opisati. Mogu im samo zahvaliti na tome što su mi dali šansu. Na mom Twitter profilu samo jedna slika koju su oni postavili i posvetili je meni,  izazvala je preko milijun emocija. Uvijek postoji mogućnost da im se vratim.

Moram Vas pitati o Nikoli Kaliniću. Bili ste hrabri kada ste ga odstranili iz reprezentacije Hrvatske i poslali kući, praktično s treninga. Mnogi smatraju da je takva odluka ujedinila Vatrene, igrači su stali uz Vas.

Neću se mnogo vraćati na tu situaciju. Žao mi je zbog toga. Kazat ću vam samo da sam sa svoje strane sve napravio da ne dođe do toga. Nisam ni sretan, ni ponosan zbog odluke da ga pošaljem kući sa SP-a. Tri puta sam mu dao priliku da se vrati. Zadnji put sam ga čekao cijeli dan.

Faruk Hadžibegić, nekadašnji izbornik reprezentacije BiH, pisao je kolumnu za naš portal. Sve najljepše je govorio o Vama, zatim Ivica Osim, Vahid Halilhodžić, Safet Sušić… svi govore u superlativu o Zlatku Daliću.

Hvala svima… Prije svega bih kazao da mi je žao što na SP-u nije bilo Vahida Halilhodžića. Dobio je otkaz, a da to ničim nije kriv. Faruka Hadžibegića sam  sreo u fanshopu u Madridu. Nisam baš siguran da me prepoznao, ali smo razmijenili nekoliko riječi. Zajedno smo kupovali dresove Reala. Ivica Osim je veliki stručnjak, hvala i njemu kao i Safetu Sušiću i svima koji su me pohvalili.

U medijima se spekulira da napuštate klupu Vatrenih i da se vraćate na trenersku klupu. Priča se o Arabiji, nekom velikom klubu. Šta je od svega istina?

Ja u Arabiji imam rejting i ljudi znaju šta sam napravio. Jednog dana ću se vratiti. S Nogometnim savezom Hrvatske imam ugovor još dvije godine. Sada sam na vrhuncu i moram biti oprezan.

U ponedjeljak ste u Livnu. kada Vas možemo očekivati u Sarajevu?

Imam u planu doći, bit će prilike. Želim i ja vidjeti ljude koji su bili uz mene, uz reprezentaciju Hrvatske svih ovih proteklih dana. Bit će prilike i da odemo na ćevape, prošetamo Baščaršijom… Družit ćemo se i zajedno proslaviti ovaj uspjeh. Ja sam rođen u Bosni i Hercegovini i to se nikada ne može izbrisati, niti želim to učiniti, zaključio je Zlatko Dalić.

(www.jabuka.tv)