Oštre mjere koje su uvedene zbog koronavirusa u BiH, mnogi Ramci neće biti uz svoju obitelj te će blagdan Uskrs provesti daleko od obiteljskog doma. Miris domaće hrane, obojenih jaja i obiteljskog ramskog ozračja svi će oni pokušati dočarati u drugim zemljama.

Jedan od njih je i Niko Ćurić s Ometala koji će po prvi put proslaviti Uskrs sam u Njemačkoj, daleko od supruge, djece i roditelja. U razgovoru za rama-prozor.info iz Münchena je rekao kako mu je ovo razdoblje, duge odvojenosti od obitelji, jako teško.

„Tužan jesam, ali nas ima puno koji nećemo biti s obitelji, pa mi je malo lakše. Najviše će mi nedostajati moje bogatstvo, moja obitelj! Na prvom mjestu su tu djeca, posebno Mia jer je ona nekako najmlađa i jedina još ne shvaća cijelu ovu situaciju i da joj tata neće doći“, govori Ćurić i dodaje da će Uskrs provesti uz prijenos mise putem medija.

Posjetit će rodbinu i prijatelje u Münchenu kako bi u zajedništvu proslavio najveći kršćanski blagdan, mada ističe kako bi najradije sad zaspao i probudio se u utorak. Nikako ne opravdava stroge mjere koje su uvedene u BiH zbog kojih ne može doći nakratko kući.

„Mjere su stroge upravo zbog karantene od 15 dana. Čovjek ne mora pokazati odmah znakove virusa te se ti znakovi ne moraju pojaviti u tom vremenskom razdoblju. Realnije bi bilo testiranje svih koji ulaze u državu. Ali, sve u svemu, ovo nam je i trebalo da bismo uvidjeli određene stvari. Govorim i za sebe, primamo plaću ali je nemamo gdje trošiti te onda shvatimo da nam novac nema veliku vrijednost“, kaže Ćurić.

U Nizozemskoj će Uskrs proslaviti i Jadranka s Uzdola, kojoj će nedostajati svi u rodnom selu.

„Razočarana sam zbog cijele situacije, ali opet mislim da su sve mjere zaštite opravdane. Iskreno nadam da će ovo sve što prije završiti da se vratimo u normalno stanje. Žao mi je što neću biti s obitelji i prijateljima za Uskrs, ali tu u Nizozemskoj ću slaviti s ljudima koji su mi kao druga obitelj“, rekla je Jadranka.



Za Uskrs u Rami neće biti ni Ivan Lovrić koji će u Njemačkoj zajedno sa suprugom i sinom pripremiti pravu uskršnju gozbu kao da je na rodnom Orašcu.

„Uskrs je razlog sreće gdje god se nalazio. Pošto nismo ni prošli Uskrs proveli u krugu šire obitelji ova sadašnja situacija je dovela do toga da i ovaj dočekamo u krugu samo uže obitelji pa nam ova izolacija nije teško pala. Ne izostavljam činjenicu da će nam faliti neke stvari, miris lučine kod bojanja jaja, obiteljski ručak, a najviše večernja misa na Veliku subotu. Pošto je sadašnja situacija takva da neće biti svetih misa, ova korona je učinila da ovaj put neću morati bježati iz crkve kao prošle godine na Veliku subotu“, kroz šalu navodi Lovrić iz Münchena za rama-prozor.info.

Dodaje kako mu ovo ostanak u Njemačkoj ne odgovara jer se sada sam mora pobrinuti za sve.

„Da sam dolje mater bi se brinula za jaja, a ovako ja moram ići Švabama kući i tražiti jaja za farbanje, čuvati dijete dok žena napravi kolače i ručak. Zajednička molitva će obilježiti ovaj Uskrs kod nas troje, prvi u tom sastavu“, rekao je Lovrić koji smatra da koronavirus nema nikakve veze s bolešću.

„Svakom po savjesti da odluči ali žalosti činjenica da su tržnice otvorene, a crkve zatvorene u vremenu kada u svijetu umre 50 puta više ljudi od obične gripe nego od korone. Ali opet svatko ima pravo na svoje mišljenje“, zaključuje.  

Situacija oko koronavirusa se još uvijek ne smiruje. U BiH je trenutno zaraženo 892 osobe te su izrečene ozbiljne mjere zaštite. U protekla 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirana su 163 uzorka. Pozitivnih u HNŽ ukupno je 28 i to: 4 iz Mostara, 1 iz Jablanice i 23 iz Čitluka.

Branka Dijaković/rama-prozor.info