"Srbija je za dijalog s Hrvatskom, ali Hrvatska ne treba očekivati da ćemo pozdraviti podizanje spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitiranju ustaštva u toj državi", kazao je prvi dopredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

"Hitler je za Nijemce simbol zla, nemoguće je da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet da vodimo dijalog s Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić na konferenciji za novinare i dodao kako bi se svi trebali usredotočiti na zajedništvo. No, zajedništvu ne vodi, kako je kazao, "rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom".

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH. Hrvatska može da podizati spomenike i Hitleru, Himmleru, Goebbelsu..., ali neka nas ne tjeraju da tome aplaudiramo", kazao je Dačić.

Po njegovim riječima, ne želi polemizirati s hrvatskim dužnosnicima, ali obveza je Srbije "reagirati na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj".

Šef srbijanske diplomacije rekao je da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i suradnika okupatora u Srbiji, a još više rehabilitaciji NDH, navodeći kako je "danas postalo normalno rehabilitirati NDH i zločine protiv Srba i Židova, a proglašavati za ratno huškanje kad se netko tomu usprotivi".

"Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija uhićivala i kažnjavala sve koji su počinili zločine", poručio je Dačić.