Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama

Najbolja stvar koju možete napraviti za svoj cvjetnjak, u vrtu ili na balkonu, sadnja je cvjetnih vrsta koje se tijekom proljeća i ljeta izmijenjuju sve do kasne jeseni. Jedna od najomiljenijih i najprisutnijih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama je petunija, piše Večernji list

Jednogodišnjih je to biljaka zeljastih, razgranatih stabljika na kojima se nalaze naizmjenični ovalni listovi zelene boje. Često je njihov miris okarakteriziran kao neugodan. Unatoč tome atraktivnosti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji osim jedne boje mogu biti i u više boja.

Osim toga, njezinoj popularnosti pogoduje i dugo razdoblje cvatnje od kraja proljeća, ljeti i sve do jeseni. Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm. Kako bi se razvili razgranati primjerci, mladim se biljkama režu vrhovi. Cvatnju možemo produžiti do prvih mrazova redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova.

Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta - ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada.

Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju u po obliku cvjetova - od ljevkastih, zvonkolikih pa do posve otvorenih; jednostrukih i višestrukih te po mirisu - neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, no to je posve druga vrsta. Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama.

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati. Redovito odstranjujte uvenule i osušene dijelove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi. Bitno je redovito i obilno zalijevanje i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta, jer može požutjeti.

I na koncu, prihranjujte ih gnjojivom na bazi fosfora i kalcija i to jednom u dva tjedna te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine tj. da budu dobro drenirane. Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojom ćete preventivno tretirati cvijet.